Чеда Јовановић: Престаните да наређујете женама шта треба да раде

0

Либерално-демократска партија (ЛДП) је вечерас саопштила да мере популационе политике у Србији не смеју бити само „аматерски маркетинг“ којим Министарство културе и информисања „покушава да нареди женама шта да раде са сопственим телом“.

Награда „за бесмислене слогане“, међу којима се као „најсрамнији истиче првонаграђени поклич ‘Рађај, не одгађај!’ “ који држава награђује са 150.000 динара, пример су не само расипања новца, него и немања конкретне стратегије и мера за породичну и популациону политику.

ЛДП наводи да је то забрињавајући заокрет ка рестриктивним мерама, сваљивања кривице и одговорности за низак наталитет искључиво на жену, жигосање жена које се школују и раде, пре заснивања породице („одгађају“) и да та кампања представља суштинско и недопустиво мешање државе у најинтимније поље егзистенције жена.

Држава би уместо тога требало да се бави мерама помоћи на пољу репродуктивног здравља, укидања страшних бирократских препрека женама које потражују помоћ државних институција за асистирану репродукцију, уместо да се омогући већем броју не само парова, већ и самосталних жена, да приступе фондовима који покривају невероватно високе трошкове вантелесне оплодње и генерално репродуктивног лечења нападају на женине слободе.

„Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику, сада преко ненадлежног Министарства културе наставља своју политичку борбу напада на женине слободе, коју је започела изјавама о потреби формирања ‘Савета за борбу против абортуса’ и сличних удараца на слободу жене и читавог друштва“, наводи ЛДП.

Та странка додаје да се данас у Србији више од 400.000 парова бори за остварење родитељства путем асистиране репродукције, пролазећи кроз болне, скупе, тешке и често трагичне процесе лечења, наде, кроз комисије, попуњавање стотина упитника, дозвола, налаза и потврда, набављања лекова „на црно“, одлазака у иностранство, покушаја, губитака и разочарења.

Популациона политика треба да се води на том пољу, а не „одабиром приглупих слогана који ваљда треба да хипнотишу младе жене и натерају их да ‘купе’ министаркину ‘робу’, да рађају, а не одгађају“, указује ЛДП.

Та партија наводи да ће се залагати за драстично смањење обима бирократских процедура при покушајима бесплатне асистиране репродукције, за смањење потребне немедицинске документације приликом приступања комисији.

Залагаће се за градско финансирање додатних покушаја зачећа самосталним женама које испуњавају здравствене услове, смањиће број ограничења за приступ паровима који нису у брачној заједници и повећати број бесплатних покушаја за све пацијенте који испуњавају медицинске критеријуме.

Истичу да се морају вратити бесплатна психолошка саветовалишта за жене и парове током процеса репродуктивног лечења, да се мора помоћи популациона политика града конкретним економским мерама и подршци родитељима за већ рођену децу, створити се економски услови у којима ће грађани моћи да сами, без страха за будућност, одлуче када ће и колико деце имати.

„Деца нису статистика нити се рађају за државу и за бројке, рађају се да би имала будућност и бољи живот него што смо ми имали“, навела је ЛДП.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*