Чеда: „Не смета ми да будем Вучићев „омиљени опозиционар“

  Не бих имао ништа против да будем по медијима и да могу да говорим о европској Србији

  0

  Наравно да се борим да будем у Влади Србије, јер одатле може да се ради. Цело друштво треба да размисли како ће нам изгледати влада уколико се грађанско друштво буде понашало онако како се сада понаша.

  А ја имам јасан однос са Вучићем и ту нема никаквих недоумица. Он врло добро зна шта од мене може да очекује, и ја то не кријем. Питање наше евентуалне сарадње у влади је врло компликовано и оно до сада није добијало никакав други одговор, осим оног који је једино могућ. Један од нас је на власти, други у опозицији, каже у разговору за Данас Чедомир Јовановић, лидер Либерално-демократске партије, одговарајући на наше питање да ли се он то, хвалећи буџет Србије за наредну годину, препоручује премијеру Србије.

  *Ваше похвале Вучићевом буџету наишле су на критике ваших колега из опозиције.

  – Никада нисам водио рачуна шта говоре моји политички противници, јер њих не обавезује истина. Они говоре са претпоставком и очекивањем да ће ми нанети неку штету.

  *Хоћете значи да кажете да нисте Вучићев омиљени опозиционар?

  – Не бих имао ништа против да јесам. Не би ми уопште сметало да могу да будем по медијима и да могу да говорим о европској Србији, другачијој политици, о грешкама које се праве. Можемо да се понашамо да ништа нисмо научили из 90-их, али треба да буде јасно да овде нема ни кичме, ни срца које је потребно да би се преживеле репризе 90-их.

  *Твитер су преплавиле и слике вас са мајицом на којој пише: Вучићу, ожени ме.

  – Не пратим Твитер. Нека се забављају људи како хоће. Мени се више свиђа оно „Чедо, ожени ме“, пошто је интелигентно састављено, а то „Вучићу, ожени ме“ баш и не. Ја сам са Јеленом и остаћу са Јеленом.

  *Критикујете оне који критикују Вучића?

  – Критика је потребна, али у тој борби мора бити неког садржаја, што у овом тренутку недостаје грађанској опозицији. Она је сада угрожена јер су грађанске идеје у слободном паду, без икакве политике, а које ту слабост компензују нападима на Вучића и владајућу коалицију. Грађанска опозиција не сме ући у парламентарне и председничке изборе на начин на који је до сада улазила у изборну кампању. ЛДП ће учинити све како би се направио договор.

  *Након свега са киме из опозиције данас можете да направите договор, с обзиром да вас је рецимо Јанко Веселиновић искључио из разговора?

  – Могу са свима. Како мислите да ме искључе, па ја сам први рекао да нећу да учествујем у томе. Што се не састају сада? Не мислите ваљда да је за мене добар критеријум шта ће рећи Јанко Веселиновић и то што мисли Зоран Живковић и један и други без странке.

  *А да ли вам је важно шта мисли Драган Шутановац, лидер ДС?

  – Ја видим перспективу у односу са Демократском странком. Мислим да могућност договора са ДС представља релаксацију тог грађанског дела друштва.

  *Да ли сте у скорије време разговарали са Шутановцем о међусобним односима?

  – Наравно да разговарамо. Стално. Сви разговарамо.

  *Разговарате и са Тадићем након критика које је изрекао на ваш рачун?

  – Шта је то Тадић рекао? Рекао је да сам се ја договорио са Вучићем за Врачар. Па, јесам се договорио сам да председник општине буде из Демократске странке и то нисам крио. Само ми није јасно зашто бих ја на Врачару требало да будем део пројекта који на силу покушава да остане и који не жели да искористи шансу коју му нека друга страна пружа. Шта се десило лоше на Врачару? Ништа.

  *Имате ли идеју са киме ће ЛДП на парламентарне изборе уколико их уопште буде?

  – Зависи. Има ту неколико предуслова. Мислим да договор око председничког кандидата обавезује и на шири наступ који би ја желео у изборној кампањи. Ако бих могао да бирам, ја бих најрадије ишао као Либерално-демократска партија, без баласта који могу да носим, али који има цену. Ово друштво је уморно од арбитрирања ко је у праву, а ко није, зато што људи немају времена ни за себе, ни за своје породице, а камоли за политичаре који су по правилу бескорисни.

  *Има ли уопште разлога за расписивање парламентарних избора?

  – Мислите да ли Вучић нема разлога да распише нове парламентарне изборе? Вучићеви разлози су јасни. Расписивањем парламентарних избора он жели да ојача своју парламентарну позицију у Србији, која би га подржала на председничким изборима.

  * Хоћете да кажете да ће се он кандидовати за председника Србије?

  – Мислим да ће се кандидовати за председника, а да ће владајућа коалиција изаћи на једној листи. По свим карактеристикама они данас имају 70 одсто подршке без кампање и немојте се изненадити епилогу тих избора, уколико они наставе да се понашају као до сада. Немојте се изненадити ни епилогу који би Вучића описао као човека који има политичку позицију какву нико пре њега није имао.

  М. Р. Миленковић, Данас

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *