Чеда: Пример који патријарх Иринеј и председник Николић дају грађанима је погубан и штетан!

0

Пример који председник Републике Србије Томислав Николић и патријарх Српске православне цркве Иринеј показују свим грађанима штетан је и погубан по опстанак и државе и друштва у Србији, саопштила је Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) и позвала их да поштују Србију и да се одговорно понашају.
Ако патријарх Иринеј, као особа од угледа за велики број грађана Србије, шаље поруку да је са државом могуће преговарати о поштовању закона, онда се може очекивати да ће сличан однос према држави и њеним институцијама имати и други грађани који би се позивали на патријарха, оценила је ЛСВ.

Својим најновијим политичким иступом, не поштујући Републику Србију, патријарх се уцењивачки поставља према држави, поручујући да институција на чијем се челу налази не жели да плаћа порез. Он је тако исказао непоштовање и презир према владавини права, према једнакошћу пред законом и према поштовању закона, оценила је ЛСВ.

Странка подсећа да је Србија увела висока пореска оптерећења на опрему за бебе, док црква никада није на правичан начин опорезована.

Због тога је лицемерно ламентирање црквених великодостојника због ниског наталитета, праћеног увредама на рачун жена које не рађају више деце, док, истовремено, та иста црква сматра да је у реду да она не плаћа порез, а држава опорезује опрему за бебе. Такво одсуство солидарности и лицемерје већ дуго није виђено, нагласила је ЛСВ.

Патријарх би морао да зна – држава за чији опстанак често изражава бригу, али само на реторичком нивоу, не може да опстане ако се не поштују њени закони, ако се било која институција друштва, па макар била и црква, понаша уцењивачки. Оно што посебно слаби државу је када њени закони не важе једнако за све, наводи ЛСВ.

Kоју то поруку шаље патријарх ако јавно поручује да неће плаћати порез својој држави, осим да је не поштује и слаби? Kакву то поруку грађанима шаље патријарх осим да је Србија држава у којој људи нису равноправни и једнаки пред законом. Све то је директно подривање државе и ударање у њене темеље од стране поглавара СПЦ, који мисли да ће црква довека бити изнад и изван закона, порушила је ЛСВ.

Странка у сеопштењу истче да се слично патријарху понаша и председник Србије, Томислав Николић, који се одлучио да у време празника не подрива и не руши своју државу, већ суседну – Босну и Херцеговину.

Одласком на прославу бившег дана РС, који је Одлуком Уставног суда БиХ проглашен за неуставан и стављен ван закона, Томислав Николић, како наводи ЛСВ, директно шаље поруку да не признаје највише институције суседне, међународно признате, државе.

Такође, својим одласком Николић врло активно подстиче Додикову сепаратистичку политику разбијања Босне и Херцеговине. Свако противљење одлукама Уставног суда БиХ директно је рушење те државе. Kао што би непоштовање одлука Уставног суда Србије значило разградњу државе Србије, каже ЛСВ у саопштењу.

Докле би стигла наша држава када бисмо и ми, грађани Србије, престали да поштујемо одлуке Уставног суда Србије и када бисмо сви престали да плаћамо порез ако нам држава претходно не испуни неке финанасијске предуслове? Kада бисмо се сви понашали као Николић и Иринеј, Србија би врло брзо престала да постоји као организована држава, истиче се у саопштењу ЛСВ које је потписао генерални секретар Лиге Бојан Kостреш.

 

 

 

РТВ.РС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*