ЧЕДО, ОДАKЛЕ ТИ ПАРЕ? Од сиротог студента у поцепаним патикама до милионера (први део)

0

Лидер ЛДП је за веома кратко време прешао пут од скромног момка у полупоцепаним патикама до политичара који тренутно троши милионе евра за које нико не зна одакле му

Од вође студентских протеста деведесетих до тренутно једног од најбогатијих политичара у Србији – тако би се укратко могао описати развојни пут лидера ЛДП Чедомира Јовановића.

За око 20 година у политици, за руком му је пошло оно што многима није, а можда и никада неће. Стекао је, наиме, велико богатство, ако је судити по начину живота који води, али до данас никоме није јасно на који начин. Јовановић пак данима или годинама одбија да објасни порекло свог новца.

Међутим, више је него јасно да с око 900 евра посланичке плате не може да финансира бахат живот какав воде његова породица и он. Десетине хиљада евра троше годишње за летовање на Миконосу, ништа мање не кошта ни Јовановићево планинарање по светским врховима током зиме. Лидер ЛДП годинама вози само најскупља возила, попут „ауди Q7 кватра“, док је својој лепшој половини не тако давно купио „мерцедес“ од баснословних 60.000 евра. Медији су открили и да има јахту, а позната су његова луксузна летовања на елитном грчком острву Миконосу, где је одседао у велелепној вили и уживао у ресторанима у којима се шампањац продаје по цени до 120.000, а вотка по 15.000 евра… Чак се постављало питање да ли је вила на Миконосу од неколико милиона евра у његовом власништву. Познато је да велике своте новца троши и за фирмирану гардеробу, а познат је и као колекционар скупоцених сатова од по неколико десетина хиљада евра.

Kада се данашњи лидер ЛДП упореди са оним што је био деведесетих, јасно је да ту нема ничег заједничког. Почео је, подсетимо, као један од предводника студентских протеста у Београду 1996. Обучен у кожну јакну, са полупоцепаним патикама и минђушом у уху, остављао је утисак скромног – да не кажемо сиротог – студента. А онда је ушао у политику, где се, како су га многи политички противници, али и бивши сарадници оптуживали, талио са сваким од ког је могао да има финансијску корист.

Упућени тврде да је тако и дошао у контакт са „земунским кланом“, који му је, кажу очевици, давао и позамашне суме новца. Војислав Шешељ тврди и да су Јовановићу „земунци“ дали пет милиона марака од отмице Мирослава Мишковића, а и сам власник „Делте“ Мирослав Мишковић га је питао о везама са „земунским кланом“ и да ли је добио новац од његове отмице.

 

Бивши блиски сарадници, попут Весне Пешић и Горана Петровића, али и многих из ЛДП и ДС, кажу да је странку приватизовао за личне потребе, због чега су га многи од њих и напустили.

 

Своју партију, коју је основао 2005. након одласка из ДС, претворио је у приватно предузеће, за шта су га оптуживали и бројни сарадници.

 

Но, иако је јавност досад више пута тражила да се испита порекло Јовановићевог новца, то до данас није учињено. Сигурно је једино да је део прихода долазио од послова фирми које су званично биле у власништву његове жене Јелене, али ни тај бизнис није увек цветао – радници су се жалили да и по пет месеци нису добијали плату, док су Јовановићи, с друге стране, и трошили милионе.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*