Чекамо преокрет

0

Литургији у Грачаници присуствовао је и командант америчке базе Бондстил Ник Дучић.

Спокојно и са благим осмехом један младић на Газиместану намотава црну траку преко натписа „Косово је срце Србије”. Ова порука исписана је на дну таблице на његовом аутомобилу, ситно на уском парчету пластике где обично стоји име неког осигуравајућег друштва или реклама за ауто-кућу. Око њега стоји четири-пет косовских полицајаца, посматрају док покрива тај забрањени текст.

Неко од њих приметио је шта пише и сачекао власника аутомобила и „посаветовао” га да није добро да путује са таквом поруком. Без обзира на то да ли се ради о забрани или доброј намери циљ је постигнут: осмех који младом човеку не силази с лица заправо говори „Ја сам понижен”. На питање да ли је све у реду, одговара: „Јесте, јесте, видимо се у Старом Грацку за месец дана”. Очигледно је да припада тешко пострадалом свету и да је ово са таблицама само обична ситница за њега.

Од стотина ситних понижења која су постала део живота, сачињен је овај Видовдан, а десетине оних који желе да пошаљу неку поруку носе две мајице, па једну, „неутралну”, скидају поред зида на Газиместану, да би са друге послали различите поруке, делове молитава, политичке пароле или шаљиве поруке, на пример, „Република Забјело”. То су неки духовити људи из Подгорице, а Забјело је неко приградско насеље. Страх од употребе парола, ћирилице или натписа навео је ове људе на мимикрију и довијање, јер су претходних година, десетине њих скинути голи до појаса.

Прослава Видовдана на Косову и Метохији обухвата широк низ активности, а овогодишњи добитник награде „Златни крст кнеза Лазара”, за свеукупно књижевно стваралаштво, Иван Негришорац, приликом доделе награде рекао је да и „свако од нас бије неку своју Косовску битку, а у њој се јасно показује ко смо и какви смо”. Негришорац, председник Матице српске, позвао је да: „чувајући Косово и Метохију, чувамо просторе наде и чекамо тренутке великих преокрета, доћи ће и они сасвим сигурно.”

Симфонијски оркестар и хор Радио телевизије Србије који, већ пету годину, имају изузетан наступ у Грачаници, део су, како каже маестро Бојан Суђић, лепе традиције. „То је важно за наше буђење, препознавање и суочавање са сопственим идентитетом”.

Са видовданске  литургије из Грачанице, митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да не може бити поделе Косова и Метохије нити разграничења као ни да се Косово не може стављати на референдум. „Нада је Косово, није безнађе никада било. И данас није безнађе, него је нада и тако ће бити и у будућим временима. Они који не знају шта је Косово, они проносе приче, хоће да деле Косово. Шта то значи поделити Косово? То значи поделити ћивот светога краља дечанскога”.

Литургији у Грачаници присуствовао је и командант америчке базе Бондстил Ник Дучић, пореклом Србин. Од Грачанице до Газиместана на свакој раскрсници, мосту, надвожњаку биле су распоређене снаге косовске полиције, а сам споменички комплекс је прекјуче детаљно прегледан и безбедносно проверен.

Парастос испред споменика, који је дело Александра Дерока, служили су митрополит Амфилохије, епископи пакрачко-славонски Јован, будимљански Јоаникије, полошко-кумановски Јоаким, рашко-призренски Теодосије и умировљени херцеговачки Атанасије који је поручио да ће се Срби борити за Косово: „Нисмо погнуте главе, нисмо понижени, а хоће да нас понизе! Остаћемо и опстаћемо”. Киша почиње да пада јаче, одлазе гости из Републике Српске, Новог Сада, Београда, Берана. Газиместан међу последњима напуштају Срби из Грачанице. У три сиротињска аутобуса којима се деца превозе до школа, враћају се својим домовима. Испред њих полиција, иза њих полиција, прате их и чувају. Неко рече са осмехом на лицу: „ Ово је наш двадесет први век!”

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*