Čekamo preokret

0

Liturgiji u Gračanici prisustvovao je i komandant američke baze Bondstil Nik Dučić.

Spokojno i sa blagim osmehom jedan mladić na Gazimestanu namotava crnu traku preko natpisa „Kosovo je srce Srbije”. Ova poruka ispisana je na dnu tablice na njegovom automobilu, sitno na uskom parčetu plastike gde obično stoji ime nekog osiguravajućeg društva ili reklama za auto-kuću. Oko njega stoji četiri-pet kosovskih policajaca, posmatraju dok pokriva taj zabranjeni tekst.

Neko od njih primetio je šta piše i sačekao vlasnika automobila i „posavetovao” ga da nije dobro da putuje sa takvom porukom. Bez obzira na to da li se radi o zabrani ili dobroj nameri cilj je postignut: osmeh koji mladom čoveku ne silazi s lica zapravo govori „Ja sam ponižen”. Na pitanje da li je sve u redu, odgovara: „Jeste, jeste, vidimo se u Starom Gracku za mesec dana”. Očigledno je da pripada teško postradalom svetu i da je ovo sa tablicama samo obična sitnica za njega.

Od stotina sitnih poniženja koja su postala deo života, sačinjen je ovaj Vidovdan, a desetine onih koji žele da pošalju neku poruku nose dve majice, pa jednu, „neutralnu”, skidaju pored zida na Gazimestanu, da bi sa druge poslali različite poruke, delove molitava, političke parole ili šaljive poruke, na primer, „Republika Zabjelo”. To su neki duhoviti ljudi iz Podgorice, a Zabjelo je neko prigradsko naselje. Strah od upotrebe parola, ćirilice ili natpisa naveo je ove ljude na mimikriju i dovijanje, jer su prethodnih godina, desetine njih skinuti goli do pojasa.

Proslava Vidovdana na Kosovu i Metohiji obuhvata širok niz aktivnosti, a ovogodišnji dobitnik nagrade „Zlatni krst kneza Lazara”, za sveukupno književno stvaralaštvo, Ivan Negrišorac, prilikom dodele nagrade rekao je da i „svako od nas bije neku svoju Kosovsku bitku, a u njoj se jasno pokazuje ko smo i kakvi smo”. Negrišorac, predsednik Matice srpske, pozvao je da: „čuvajući Kosovo i Metohiju, čuvamo prostore nade i čekamo trenutke velikih preokreta, doći će i oni sasvim sigurno.”

Simfonijski orkestar i hor Radio televizije Srbije koji, već petu godinu, imaju izuzetan nastup u Gračanici, deo su, kako kaže maestro Bojan Suđić, lepe tradicije. „To je važno za naše buđenje, prepoznavanje i suočavanje sa sopstvenim identitetom”.

Sa vidovdanske  liturgije iz Gračanice, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da ne može biti podele Kosova i Metohije niti razgraničenja kao ni da se Kosovo ne može stavljati na referendum. „Nada je Kosovo, nije beznađe nikada bilo. I danas nije beznađe, nego je nada i tako će biti i u budućim vremenima. Oni koji ne znaju šta je Kosovo, oni pronose priče, hoće da dele Kosovo. Šta to znači podeliti Kosovo? To znači podeliti ćivot svetoga kralja dečanskoga”.

Liturgiji u Gračanici prisustvovao je i komandant američke baze Bondstil Nik Dučić, poreklom Srbin. Od Gračanice do Gazimestana na svakoj raskrsnici, mostu, nadvožnjaku bile su raspoređene snage kosovske policije, a sam spomenički kompleks je prekjuče detaljno pregledan i bezbednosno proveren.

Parastos ispred spomenika, koji je delo Aleksandra Deroka, služili su mitropolit Amfilohije, episkopi pakračko-slavonski Jovan, budimljanski Joanikije, pološko-kumanovski Joakim, raško-prizrenski Teodosije i umirovljeni hercegovački Atanasije koji je poručio da će se Srbi boriti za Kosovo: „Nismo pognute glave, nismo poniženi, a hoće da nas ponize! Ostaćemo i opstaćemo”. Kiša počinje da pada jače, odlaze gosti iz Republike Srpske, Novog Sada, Beograda, Berana. Gazimestan među poslednjima napuštaju Srbi iz Gračanice. U tri sirotinjska autobusa kojima se deca prevoze do škola, vraćaju se svojim domovima. Ispred njih policija, iza njih policija, prate ih i čuvaju. Neko reče sa osmehom na licu: „ Ovo je naš dvadeset prvi vek!”

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*