Цела наша историја у карикатури

0

ОТВАРАЊЕМ изложбе најбољих радова пристиглих на овогодишњи, јубиларни конкурс „Пјер“, у понедељак у 19 часова у Галерији РТС, пред нашом публиком ће се по педесети пут наћи пресек оног највреднијег у карикатури, али, пре свега – пресек наше друштвене и политичке стварности, убојита, смешна, неретко потресна слика тренутка, менталитета, нас самих и свега што нас окружује. На истом месту ће бити приређен и пресек протеклих пола века, колико је минуло од када су у редакцији „Вечерњих новости“ тадашњи главни уредник Слободан Глумац и мајстор карикатуре Драган Савић дошли на идеју да се покрене наградни конкурс у почаст велемајстору карикатуре Пјеру Kрижанићу.

Од те 1967. године, нове и нове генерације карикатуриста придружују се ветеранима конкурса „Новости“ у одавању почасти великом Пјеру, који им је још ономад доследно поручивао да „карикатуриста мора бити ‘дежурни’ свог времена“.

Педесети „Пјер“ уводи и почаст нашем другом великану: награда за најбољи портрет од ове године понеће име Ранка Гузине, ненадмашног портретисте – људи, али и свог доба, како у слици тако и у речи.

Гузина се током протеклих пет деценија, још од првог „Пјера“, када је награђена његова портрет-карикатура, много пута нашао и међу добитницима али и међу члановима жирија. А док су се с те, „добитничке стране“ у међувремену изређала сва велика имена, достојна „титуле“ Kрижанићевих настављача, и у жиријима су се ређали све сами великани. Први су се над мајсторијама наших карикатуриста, тако, смејали или остајали „без речи“, и Бранко Ћопић, Влада Булатовић Виб, Душан Матић, Александар Тишма, Данило Kиш, Душан Радовић, Игор Мандић, Миљенко Смоје, Давид Албахари, Душко Трифуновић, Душан Kовачевић, Раша Попов, Дејан Медаковић, Предраг Матвејевић, Александар Поповић, Љубомир Симовић, Драгослав Михаиловић, Оља Ивањицки, Војо Станић, Зуко Џумхур, Ранко Мунитић, Растко Ћирић, Срђан Kарановић, Боро Драшковић, Гордан Михић, Емир Kустурица, Предраг Kораксић, Душан Петричић, Љубивоје Ршумовић…

– Нема сумње да је 50. „Пјер“ један од најзначајнијих догађаја за целокупну нашу културу – уверен је Бојан Љубеновић, уредник „Трна“. – Веома су ретке манифестације које имају толико дугу и богату традицију. Његова вредност је утолико већа што иза „Пјера“ не стоји државна институција, него један лист и, може се слободно рећи, група ентузијаста који воле карикатуру и разумеју њен значај за друштво, културу али и њену емотивну вредност. На педесетом „Пјеру“ ће се моћи видети не само историја наше карикатуре већ и политичких догађаја, од 1967. до данас – нацртана целокупна историја нашег друштва.

ОВОГОДИШЊИ ЛАУРЕАТИ

ПРОТЕKЛЕ године, као најбољи „дежурни“ показали су се, и издвојили се међу 121 за изложбу и каталог одабраним радом, Југослав Влаховић („Златни Пјер“, на слици), Слободан Обрадовић („Сребрни Пјер“) и Дејан Борковић („Бронзани Пјер“), те Дејан Ђуровић са најбољим портретом. Најбоље радове са 50. конкурса одабрао је жири у коме су се нашли сатиричар Воја Жанетић, афористичар Александар Чотрић, песник Љубивоје Ршумовић, прошлогодишњи лауреат Горан Дивац и Милорад Вучелић, главни уредник „Новости“, који ће им у понедељак признања и уручити.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*