Цена горива у Србији је међу највећим у Европи, зашто?

0
 • Званичници Владе никада неће рећи да воде неодговорну пореску политику, никада неће рећи да са најмањим платама у Европи плаћамо најскупље гориво. Цена нафте у свету је тек почела да расте, што се може очекивати и у будућности, да ли то значи да ће цена горива код нас до краја године прећи 200 динара по литру?
 • Годинама Александар Вуцић и Ивица Дачић јавно објављују да су утаје на гориву 100 милиона евра на годишњем нивоу (а “прстом” нису мрднули да  спрече), као и 200 милиона евра на трговини дуванским производима.
 • Многи се питају зашто плаћамо гориво за 20, 30, па И 40 центи скупље од градјана из бивших југословенских република.  Одговор је једноставан: акциза и ПДВ у цени једног литра горива у Србији учествује са преко 50%, у другим републикама тек са 20% до 30%!  Варају се сви градјани који мисле да је висока стопа акцизе искључиво због бољег  пуњења буџета,   истина је другачија:  што је већа стопа акцизе и ПДВ-а, то ће вше новца остати онима који продају нафтне дерифате на црно. Годинама Александар Вуцић и Ивица Дачић јавно објављују да су утаје на гориву 100 милиона евра на годишњем нивоу (а “прстом” нису мрднули да  спрече), као И 200 милиона евра на трговини дуванским производима.

  Само једна исправка, најновија истраживања говоре да су остварене утаје на продаји горива достигле 269 милиона евра на годишњем нивоу – процена је да приблизно 20% потрошње , око 400 милиона литара, буде продато без пријављивања прихода, 80 динара је просечно оптерећење акцизом И ПДВ-ом једног литра горива, утаја достизе 32 млрд. динара, односно 269 милиона евра готовог новца, кеша!!!

  Да појасним: 400 милиона литара на црно наши грађани не набављају у Румунији, нити на некој дунавској баржи, купују га на пумпама, не дивљим, већ најлегалнијим које су у власништву неке од десетак фирми које се баве продајом на мало.  И то са добијеним фискалним рачуном. Наизглед све легално, како онда долази до астроносмке утаје ?

  На следећи начин: продавци део свог промета уопште не приказу у пословним књигама!!!  Следи питање: како је то могуће када ће их прва озбиљнија контрола Пореске управе Србије открити?

  Неће их открити, код тих продаваца контрола ПУ неће доћи јер “неко” изузетно моћан у држави то неће дозволити!!!

  Тај “неко” штити криминалце, цена заштите је целокупан износ годишње утаје – ко је у малој сиромашној Србији толико моћан да присвоји 269 милиона евра годишње од продаје горива на црно, и још 200 милиона евра од продаје цигарета?

  Из свега претходно написаног недвосмислено може се закључити да је превисока  цена горива искључиво због личних интереса појединаца, најчешће  државних службеника.

  Ако би цена била нижа за 40 динара по лит. горива, ако би се сузбио криминал са продајом горива на црно,  држава би имала око 400 милиона ева  мање буџетских прихода од садашњих.  Новонастали мањак лако би се надокнадио из следећих извора:

  1. Царина прошверцује 4 до 5 милијарди евра робе, буџет је услед неплаћања ПДВ-а оштећен за 600 до 750 милиона евра на годишњем нивоу.
  2. Већ поменутом продајом цигарета без пријављивања промета утаја пореских прихода је 200 милиона евра
  3. Губитак струје из ЕПС-ове мрезе у 2016.г. премасио је 26% (10 млрд.кWх), преко 1,4 млрд.евра вреди нестала струја по цени просецног кWх у Европској унији.
  4. Кладионице и коцкарнице утаје 100 милиона евра на годишњем нивоу.
  5. Кинески продавци наносе штету од 200 милиона евра због незаконите продаје робе И дрзавања радника на црно
  6. Преко 20 хиљада шлепера продатог брасна на црно оштети буџет за више од 100 милиона евра.
  7. Туристичко-хотелијерско-угоститељска делатност оштети буџет за 300 милиона евра.
  8. Рад на црно 850 хиљада радика односи преко 2 млрд.евра.
  9. Преко 180 милиона литара продатог пива на црно, 70 мил.литара вина, 50 милиона жестоких алкохолних пица, 8 хиљ.тона кафе, додатно остећује буџет за више од 100 милиона евра.
  10. Најмање јос десетак извора постоји из којих се може наплатити додатних 2 до 3 млрд. евра за будзет…

  Како водје државе не желе сузбијање криминала из претходних десет тачака (много пута су били обавештени), ми, градјани Србије, до краја године оправдано можемо очекивати даљи раст цене горива. 

  Уколико најављени протести нешто не промене….

   

  Царса

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*