ЦЕО ИНТЕРВЈУ СЕРГЕЈА ЛАВРОВА за британску телевизију

0

Јуче је руски министар спољних послова дао ексклузивни интервју за британску телевизију Канал 4 којег преносимо у цијелости.

Канал 4: Министре, одржаће се самит у Хелсинкију на којем ће заједно бити руски предсједник Владимир Путин и амерички предсједник Доналд Трамп. Је ли то постзападни свјетски поредак о којем сте говорили у прошлости? Је ли сада стигао?

С.Лавров: Па, мислим да смо већ у постзападном свјетском поретку, али се он обликује и требаће још дуго. То је повијесна епоха, ако желите. Дакако, након пет или више века колективне доминације Запада, није баш лако прилагодити се новим стварностима и да постоје и други економски, финансијски и политички потенцијали – Кина, Индија и Бразил. Афричке земље ће бити јако у порасту, чим ријеше барем неке од сукоба на континенту. Русија свакако жели бити независан свјетски актер. Независан у смислу да не желимо кршити међународни закон и норме, али одлуке које ћемо доносити на темељу међународног права не би биле под утицајем притиска, новца, санкција, пријетњи или било чега другога.

Канал 4: Русија обликује овај свјетски поредак који је јасан.

С.Лавров: Није да Русија обликује овај свјетски поредак, његову историја. То чини сам развој догађаја. Не можете се стварно надати да ћете ове нове моћне, економски и финансијске земље задржати. Не можете занемарити њихову улогу у свјетској трговини и свјетском господарству. Тај се процес покушава успорити новим царинама, новим санкцијама које, због добрих или лоших разлога, крши начела СТО и тако даље. Али мислим да је то логична реакција. Покушава се успорити нешто што је објективно и не зависи о једној администрацији и било којој земљи.

Канал 4: Али Европа као да се боји онога свјетског поретка којег сте управо описали.

С.Лавров: Што се боји?

Канал 4: Па, свјетски поредак који сте описали укључује све врсте земаља. Нисте спомињали да ли се ЕУ уклапа у то. Морају ли се бринути због тог новог свјетског поретка?

С.Лавров: Па, ЕУ је наравно дио колективног Запада, уз додатак нових чланица из источне Европе. Али Европска унија је свакако врло важан стуб сваког свјетског поретка. Што се тиче Руске Федерације, ЕУ је наш највећи трговински партнер, унаточ чињеници да се након несретних догађаја и погрешно схваћене интерпретације онога што је заправо био државни удар, обим трговине од 2014. године између Русије и Европске уније смањио за 50 посто, али је још увијек већи од 250 милијарди долара, а то је наш трговински партнер број један. Као колектив, као ЕУ. Но, Европска унија се свакако бори како би обезбедала да се не изгуби у овом новом свјетском поретку који се обликује. Није лако, јер је ослањање на Сједињене Државе нешто што многи чланице ЕУ желе очувати. Постоје и неке друге чланице ЕУ које вјерују да би требали бити мало више самосталне у војним питањима, на примјер. Иницијатива француског предсједника Макрона и Немачке како би размотриле неке врсте европских одбрамбених способности, учвршћују ову идеју

Гледам самит ЕУ, који се управо догађа. Расправа о миграцији ме довела до занимљивог закључка, тачније о односима НАТО-а и ЕУ. НАТО је бомбардовао Либију, претворио Либију у црну рупу кроз коју долазе валови миграната, илегалних имиграната, који су кренули у Европу. Сада ЕУ чисти сломљено стакло за НАТО.

Канал 4: Ви говорите о судјеловању НАТО-а у Либији, али постоји и судјеловање Русије у Сирији и то је такође створило милионе избјеглица.

С.Лавров: Да, али ја бих вас упозорио да је руска укљученост у Сирију на темељу легитимног захтјева легитимне владе, признате од свих као представника Сирије у Уједињеним нацијама. Ми смо позвани у септембру (рујну) 2015. године, четири и пол године од избијања Арапског прољећа које је захватило и Сирију. Већина избјеглица је већ била изван Сирије у тренутку када смо дошли спасити легитимну владу.

Канал 4: Па, ви говорите о легитимној влади која је такође одговорна за убиство стотина хиљада властитих грађана, чинећи милионе бескућника. Ваш савезник је “животиња која убија гасом”, као што је рекао предсједник Д. Трамп. Осјећате ли да се лако повезати с таквом врстом власти?

С.Лавров: Па, не бих отишао у термине којима је предсједник Трамп описивао неке од свјетских вођа. То није нешто што је конкретно, а могло би се и промијенити. Оно што желим рећи је: то је рат. То је рат, који је започео грешкама од стране свих, укључујући сиријску владу. Вјерујем да се овим поремећајима могло управљати политички у ранијој фази. Али сада имамо у рукама резултат спољних снага који су покушали искористити ситуацију како би преобликовали карту Блиског истока и Северне Африке и покушавајући ући у Сирију без икаквог позива, гдје желе провести властити програм. Дакле, с напорима које сада подузимамо заједно с Турском и Ираном, а обје земље су присутне на терену, Турска без позива, а Иран с позивом владе, успјели смо прагматично створити оно што зовемо процес из Астане. Сиријска влада, обзиром на чињеницу да Русија и Иран сарађују с Турском на темељу одлука које су довеле до де-ескалације, прихватила је процес из Астане као такав. То је део процеса који се води заједно с оружаном опозицијом, редовно се састају и покушавају створити услове за рјешавање ситуације према Резолуцији 2254 Већа безбедности.

Канал 4: Допустите ми да поновно питам за сиријског предсједника Башара Ал-Асада. Многи људи би жељели знати зашто волите предсједника Асада?

С.Лавров: Ми не волимо никога. Дипломатија и политика се не воде симпатијом или непријатељством. За људска бића као појединце се користи ова терминологија. Предсједник Асад штити суверенитет своје земље. Он штити своју земљу, а у ширем смислу и регију од тероризма, који је био на пар недеља од заузимања Дамаска ​​у рујну 2015.

Нисмо жељели понављање трагедија која су се догодиле тијеком посљедњих неколико десетљећа кроз разне “авантуре”. Можда чак и више од неколико десетљећа. Све је почело крајем прошлог века у Авганистану, када су САД одлучиле војно, финансијски и на друге начине подржати муџахедине који су се борили против совјетских војника. Не бих се задржао на томе зашто су тамо биле совјетске трупе. Успут СССР је тамо такође позван од стране легитимне и признате владе. Сједињене Државе су одлучиле искористити муџахедине у борби против совјетских војника, надајући се да ће, након што се обави посао, “одрадити” и муџахедине. Тако се појавила Ал-Каида и САД су потпуно изгубиле контролу над овом звијери, коју су у основи створили. Тада је дошла пустоловина у Ираку с лажним изговором. Сада сви то знају. Чак је и Тонy Блер признао да је то била погрешка. Али чињеница је да је на исти начин како је рођена Ал-Каида у Авганистану ИДИЛ рођен након интервенције у Ираку. Након што је с великим кршењем Резолуције Вијећа безбедности нападнута Либија, нападнута је Сирија и створена је још једна рођена животиња – Џабхат Ал-Нусра, која мијења имена, али је увијек терористичка организација. Без обзира што цивилизовани Запад покушавао донијети на Блиски исток и Сјеверну Африку, то је увијек било у корист терориста.

Канал 4: Ово је врло импресивна лекција о историји, али желим питати о садашњости и о предсједнику Асаду. Рекли сте да се не ради о симпатији према предсједнику Асаду. Значи ли то да ће Русија бити спремна гледати како одлази? Након посла, кад заврши рат, да онда оде?

С.Лавров: То је став који није руски, то је став Вијећа безбедности које је потврдило да ниједна земља у свијету, осим саме Сирије, не може одлучити сиријску будућност. Да, мора постојати нови устав. На темељу новог устава се морају одржати избори. Избори би требали бити слободни, поштени, пратиће их УН, а сви сиријски грађани, гдје год били, би требали имати право гласа.

Канал 4: Значи, питање остаје ли или одлази Асад је за сиријски народ?

С.Лавров: Да, на њима је да одлуче. Вјерујем да овај став, које је дуже вријеме одбијан од почетка сиријске кризе, дeли све више и више земаља.

Канал 4: Када ће се Русија повући из Сирије? Предсједник Путин је прво изнио изгледе у марту 2016. Казао је како је Русија у великој мјери постигла своје циљеве. Опет је исто рекао у децембру 2017. Можемо ли очекивати ​​да ће Русија до краја ове године бити изван Сирије?

С.Лавров: Не. Не мислим да је ово нешто о чему можемо интелигентно расправљати. Не волимо умјетне рокове, али доследно смањујемо нашу војну присутност у Сирији. Последње смањење се догодило прије неколико дана. Више од 1000 војника се вратило се у Русију, као и неки од авионаи друга опрема. Зависи о томе каква је стварна ситуација на терену. Да, успјели смо заједно с нашим колегама, са сиријском војском, уз помоћ опозиције, коју бих назвао “патриотским опозицијом”, онемогућити стварања “калифата” од стране ИДИЛ-а. Али неки остатци ИДИЛ-а су тамо јаки. Џабхат Ал-Нусра је још увијек тамо. Они сада спречавају да се у јужној сиријској де-ескалацијској области у потпуности проведе споразум. Значи постоје неки остатци. Осим тога, немамо, заправо, пуне базе, али имамо два мјеста на којима је наша морнарица и наши авиони и они би могли бити корисни дуже вријеме.

Канал 4: Јасно, Сирија ће бити на дневном реду на самиту САД-Русија. Сад желим разговарати о неким другим стварима. На примјер, споменули сте санкције. Мислите ли да ће санкције бити укинуте, обзиром на то да је ЕУ управо разговарала о њиховом проширивању? Мислите ли да можете придобити предсједника Трампа да их обвеже на то?

С.Лавров: Заправо, споменуо сам санкције само у контексту погоршања односа. Не молимо никога да их уклоне. То није наш посао. То је посао за оне који су увели санкције и они ће одлучити хоће ли наставити с тим или да треба превладали здрав разум.

Канал 4: Па, ваш је предсједник недавно рекао да би желио да их се укине.

С.Лавров: Да, апсолутно. Не би нам сметало, али морамо изградити властити капацитет у кључним секторима привреде, безбедности и другим подручјима на којима се темељи независна држава. Последњих година смо много научили, укључујући и чињеницу да се у тим питањима не можемо ослањати на Запад. Не можете се ослањати на западне технологије, јер их у сваком тренутку можете одједном изгубити. Не можете се ослањати на предмете неопходне за свакодневни живот становништва ако долазе са Запада, јер се то такође може зауставити. Зато смо научили лекције. Али безбедно нећемо бити против подизања санкција. И ми ћемо учинити исто, јер имамо неке противмјере.

Канал 4: Што сте спремни дати на овом састанку на врху? На примјер, ако Трамп каже да жели да се НСА звиждач Едвард Сноуден врати у САД, је ли то нешто што бисте размотрили? Је ли то нешто што можете ставити на стол?

С.Лавров: Никада нисам разговарао о Едварду Сноудену с овом управом. Предсједнику Путину су се обратили о овом питању прије неколико година. Кад му је постављено питање, рекао је да је тако Едвард Сноуден одлучио. Ми поштујемо његова права, као појединца. Зато га нисмо могли протјерати против његове воље, јер се он нашао у Русији чак и без америчког пасоша, кои је поништен док је летио из Хонг Конга.

Канал 4: Значи, то неће бити тема расправе?

С.Лавров: Не знам зашто би људи почели постављати ово као посебно питање у вези са самита. Едвард Сноуден је господар своје властите судбине.

Канал 4: С обзиром на то да је америчка обавјештајна служба вјеровала да сте утицали на предсједничке изборе, може ли руски предсједник Путин дати Трампу било каква јамства да се Русија за неколико мјесеци неће уплитати у наредне опће изборе у Америци?

С.Лавров: Вољели бисмо неке чињенице. Не можемо расправљати о нечему што се темељи на “врло вероватном”.

Канал 4: Па, то је више него врло вероватно, зар не?

С.Лавров: Не. Истрага у Сједињеним Државама траје,… колико дуго? Већ годину и пол дана?

Канал 4: Па, Роберт Милер је оптужио “руску фабрику тролова”.

С. Лавров: Оптужница је нешто што захтијева суђење и схваћам да су изнијели свој случај и изазвали доста ствари које су кориштене за оптужницу. Немојмо пренаглити. Волим Луис Карол, али не мислим да је превладала логика која каже “прво оптужба, а онда пресуда”. До сада сте нам приписали предсједничке изборе у Сједињеним Државама, Брегзит, случај Салисбурy, трагедију с малезијским Боингом МХ17, а све се темељи на тези “истрага се наставља, али већ сте криви”. Не може се радити на овај начин.

Канал 4: Али боји ли се Русија истине? Јер се чини да кад год било које тело, УН или ОPCW, покушавају доћи до чињеница, Русија то спречава.

С.Лавров: Не, вјерујем да су јавни и цијењени новинари попут вас били погрешно информисани. ОРСW мора дјеловати на темељу Конвенције о хемијским оружјима, која тврди да постоји само један поступак када желите утврдити чињенице. Прво, стручњаци ОРСW-а морају сами, без делегирања овласти, отићи на мјесто наводног инцидента. Они морају сами с властитим рукама и властитом опремом узети узорке. Морају наставити држати ствари у својим рукама док не стигну до овлаштене лабораторије. У недавним случајевима, особито у злогласном случају Khan Shaykhun у априлу прошле године, када је сиријска влада оптужена за употребу хемијског оружја, ОРСW никад није посјетио мјесто, никада нису узели узорке. Кад смо питали гдје су добили узорке, рекли су: “Британци и Французи су нам то дали”. Питали смо зашто не одете тамо?

Канал 4: Јесте ли изгубили вјеру у ОРСW?

С.Лавров: Причекајте тренутак, то је важна информација. Немојмо говорити у слоганима, говоримо чињенице. Они нису ишли тамо. Али они су рекли да “имају узорке”. Питали смо “одакле?”. Рекли су “дали су нам Британци и Французи”. Питали смо: “Зашто не одете?” Зато што није баш безбедно. Рекли смо им јесу ли Британци и Французи били тамо или боље познају људе којима се безбедно тамо може стићи. Зашто не бисте тражили од Париза и Лондона да вам јамче безбедност и да ваши инспектори дођу тамо. Рекли смо исто Французима и Британцима и рекли су: “Не, то је нешто што не можемо подијелити с вама”. Дакле, нема поступака везаних за узимање узорака и ланца прописане истраге, што значи да инспектори не могу никоме дати узорак у лабораторији. Ови поступци, утјеловљени и садржани у Конвенцији о забрани хемијског оружја, били су прекршени. Извјештај о случају Khan Shaykhun, којег је тај Заједнички истражни механизам поднио прошле јесени, био је пун “врло вероватно”, “по свему судећи”, “имамо добре разлоге да вјерујемо”, и тако даље, и тако даље. Позвали смо ауторе извјештаја у Вијеће безбедности, покушавајући добити од њих неке вјеродостојне информације. Немогуће, били су скамењени, нису хтјели разговарати. Рекли смо: “Ако желите радити на темељу кршења поступака Конвенције, то се не може наставити”. Нисмо продужили њихов мандат, али смо предложили нови механизам, инсистирајући да овај нови механизам не смије кршити поступке утјеловљене у Конвенцији о забрани хемијског оружја.

Канал 4: Вјерујете ли још увијек у ОРСW?

С.Лавров: До недавно смо вјеровали. Али организација је била озбиљно манипулисана прије неколико дана, када су Британци и други сазвали посебне сједнице држава. Они су донијели одлуку гласањем, што у основи крши Конвенцију у свим њеним одредбама, дајући Техничком секретаријату право да утврди кривњу. Мислим да је то корак који није помно проучен, јер је врло опасан.

Канал 4: Па, то је потенцијално опасно за Русију, јер се сада може подијелити кривња с Русима. Јесте ли се бојали истине?

С.Лавров: Не, бојим се будућности ОРСW-а и Конвенције о кемијском оружју.

Канал 4: Хоћете ли се повући из ОРСW-а?

С.Лавров: Па, ако људи воле кршити Конвенцију, ако кажу да је то “воља већине”. Када су сазвали ову конференцију, користиле су се све врсте трикова, укључујући и мобилизацију малих земаља, које немају никакву заступљеност у Хагу, плаћају им путне трошкове и хотелске рачуне. Све ово знамо и сви то знају. Дакле, када се Конвенција тако тешко крши, не мислим да не можете избјећи забринутост. Покушаћемо поправити ситуацију, јер ће ова одлука ићи на редовиту конференцију држава странака. Али ако се то не поправи, вјерујем да ће су дани ОРСW-а одбројани, барем као универзалне организације.

Канал 4: ОРСW је такође истражио случај Скрипал. Хтјела сам вас питати, мислите ли да се употребом нервног агенса отровао бивши шпијун и његово дијете, полицајац на улицама града у Великој Британији? Је то рационална ситуација ?

С.Лавров: Рационална? Никако. То је злочин. Ми смо од самог почетка предложили да заједно то истражимо, јер је то наш грађанин. Барем је кћи наш грађанин. Отац, мислим, има двојно држављанство, он је руски и британски држављанин. Од почетка смо предложили заједничку истрагу. Поставили смо толико питања, укључујући питања везана за поступке Конвенције о хемијском оружју. Као одговор нам је речено да британска страна не жели слушати, јер им морамо рећи само једну ствар. “Је ли Владимир Путин наредио ово или је ли Путин изгубио контролу над људима који су то учинили?” То је све о чему су Британци жељели расправљати. Недосљедности у случају са Скрипалима су врло забрињавајуће. Никад нисмо успјели добити конзуларни приступ нашем грађанину, што је кршење свих међународних конвенција о дипломатским и конзуларним односима. Никада нисмо добили вјеродостојно објашњење зашто рођака Јулије Скрипал није добила визу, а жељела је посјетити Велику Британију и видјети Јулију. Ту су и многе друге ствари које се односе на сам чин.

Канал 4: Али зашто би Британија омогућила конзуларни приступ земљи осумњиченој да стоји иза тог напада?

С.Лавров: Знате да истрага траје. Скотланд Јард је рекао да ће требати још неколико мјесеци. Амбасадор британске владе Б.Јохнсон је недавно споменуо да се мјесто дезинфицира четири мјесеца након инцидента. Полицајац је чудесно оздравио. Скрипали такође. Сада људи разговарају о рушењу куће гдје су живјели, укључујући кућу полицајца. Све изгледа као досљедно физичко уништавање доказа, као што су одмах уклоњене клупе из парка и, наравно, видео снимци. Међутим, када су полицајци или посебне снаге у посебним одијелима ишли гледати ту клупу, људи без икакве заштите су се кретали уоколо. Све изгледа јако чудно.

Канал 4: Господин Лавров оптужује британску државу да прикрива цијели овај инцидент?

С.Лавров: Не искључујемо то, све док нам не дају информације. Знате да је у посљедњих неколико година у Лондону умрло око 10 руских грађана. Свих 10 случајева је истражено у тајности. Не разумијемо зашто. Један од мудраца рече: “Ко од тога може имати користи?” Свакако, Велика Британија је имала политике користи од онога што се догађа. Замислите то. Занимљива је и ситуација да земља која напушта Европску унију одређује политику ЕУ о Русији. Посебно када су обилазили кроз све главне градове Европске уније говорећи: “Морате протјерати руске дипломате, морате их протјерати”. Тако су и учинили. Већина њих, иако неки нису. Тада смо затражили од оних који су се одлучили придружити Великој Британији у овом поступку да нам дају неке доказе. Рекли су не. Али су рекли да им је обећано да ће касније, како истрага заврши, добили више чињеница. Мислите ли да је у реду?

Канал 4: Али питате тко има користи, а постоје многи на Западу који кажу да вама одговара као, био то Брегзит, било да су Скрипали, било Трамп у Бијелој кући…

С.Лавров: Заборавили сте Каталонију и предстојеће изборе у Шведској, како је рекао премијер. Македонију, Црну Гору…

Канал 4: Добро, то ћемо касније. Но, одговорите ми да ли хаос користи Русији, како кажу неки на Западу?

С.Лавров: Морате гледати повијесни и хронолошки оквир. Мислите ли да хаос користи Русији неколико недеља прије предсједничких избора и неколико мјесеци прије Свјетског купа. Што мислите?

Канал 4: Питам вас. Да ли хаос користи Русији?

С.Лавров: Желим разјаснити проблем. Да ли хаос користи Русији неколико дана прије предсједничких избора и неколико дана прије Свјетског купа? Је ли то питање?

Канал 4: Па сте разговарали о новом свјетском поретку и да се надате да ће га Русија помоћи обликовати. Много је лакше обликовати свјетски поредак ако је ЕУ у хаосу, ако држите Блиски исток, ако сте у Сирији. Русија потенцијално има користи.

С.Лавров: Не, то је погрешно тумачење свега онога што сам рекао. Нисам рекао да Русија жели обликовати нови поредак. Рекао сам да Русија мора бити један од актера на једнакој основи, расправљајући како би се објективном мултиполарном стварности, која се развила пред нашим очима, могло управљати на начин да буде прихватљив свима. То је оно што сам рекао. Интереси оних који одређују русофобну политику на Западу су апсолутно дијаметрално супротни. Њихов је интерес казнити Русију, смањити Русију.

Канал 4: Зашто ти мислите?

С.Лавров: Зато што је јако болно изгубити доминацију у свјетским пословима. Укратко, то је одговор. Ово није критика, ово је изјава о чињеницама. Људи у Индији, Африци, Азији и другдје сада схватају да је прошло ово вријеме.

Канал 4: Је ли Брегзит добар за Британију? Је ли добар за Русију?

С.Лавров: На Британцима је да о томе расправљају.

Канал 4: За Русију је ипак добар?

С.Лавров: Не разумијем зашто бисмо требали размишљати на овај начин. То је нешто што су одлучили Британци. То је нешто што још расправљају с ЕУ, око разлаза и проблемима у земљи. Такође знамо и да парламент има један став, те да неки јавни активисти желе поновно промислити о свему.

Канал 4: Да ли вам изгледа као хаос Велика Британија Тересе Меј?

С.Лавров: Гледајте, то је нешто што се догодило унутар Велике Британије. Желимо само јасноћу. Која ће бити основа на којој настављамо радити с Европском унијом. Каква ће бити основа на којој ћемо једног дана успоставити односе с Великом Британијом, када се заузме неки разуман курс, а не претјерано идеологизирани “врло вероватни” став. Вјерујем да то мора бити разумљиво свима на Западу, посебно либералима, који настављају говорити да “владавина права мора превладати”. Према мојем мишљењу, владавина права значи да, ако се не докаже кривња, људе не можете осудити. То је оно што се догађа са случајем Скрипал, МХ17, ОРСW-ом као инструментом оних који би хтјели учинити то “врло ероватно” дневним редом у Сирији.

Канал 4: Само да се вратим на самит. Помаже ли Русији у свом пословању с Трампом да толико људи мисли да имате компромитирајуће материјале о њему?

С.Лавров: Слушајте, први пут чујем да имамо компромитирајуће материјале о Трампу. То је оно што специјални тужитељ Милерр покушава ископати. Заправо, престао сам читати вијести из ове истраге. Знате да је Рекс Тилерсон, када је био државни секретар, једном јавно рекао како имају “непобитни доказ”. Затим сам, током нашег контакта, рекао: “Рекс, можеш ли нам дати тај непобитан доказ? Желимо разумјети што се догађа. Можда је то нешто што можемо објаснити”. Рекао је: “Па, не можемо вам то дати, не можемо угрозити наше изворе. А осим тога, ваше посебне службе и ваши обавјештајци знају све. Питајте их”. Је ли то начин за рјешавање озбиљних ствари? Ријеч је о питању које се користи за уништење руско-америчких односа. Да одговорим на начин на који је он то учинио, вјерујем да није зрело. Мислим да је врло дјетињасто. Мислим да су људи који покушавају ископати нешто како би доказали да смо ми одлучили будућност највеће земље на Земљи кроз неку интернетску агенцију заправо смијешни. Разумијем да су демократи у САД-у доиста врло нервозни. Схваћам да је Велика Британија нервозна. Тајмс је објавио да су чланови британске владе нервозни да би се Трамп и Путин могли приближити.

Канал 4: Значи, читате чланке?

С.Лавров: Прочитао сам дијелове. Волим читати нешто уз шалицу кафе, али немам увијек времена.

Канал 4: Бивши директор ФБИ-а, Џ.Коми, изјавио је, цитирам, да је “могуће да је садашњи предсједник Сједињених Држава био с проституткама у Москви 2013”. Мислите ли да је то могуће?

С.Лавров: Па, он је рекао да је то могуће, питајте га.

Канал 4: Мислите ли да је то могуће? То се наводно догодило у Москви.

С.Лавров: Не знам што људи могу измислити. Мислим да сам прочитао ову причу прије неколико година, када је све почело. Опет, ако људи темеље државне политике на темељу “то је могуће”, на темељу “врло вероватно”,… то је срамотно. Вјерујем да оно што се догађа у контексту афере “Русгејт” у Сједињеним Државама, како је предсједник Путин неколико пута поновио, показује дубоке домаће контроверзе, јер губитници немају храбрости прихватити да су изгубили изборе.

Канал 4: Министре спољних послова, хвала вам пуно.

С.Лавров: Хвала вама.

ogicno.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*