Чепурин и Поповић у Ваљеву: „Петница“ је мост за научну сарадњу Србије и Русије

0

Петнички полазници следеће године ће обићи пет најмодернијих и најквалитетнијих научно-истраживачких центара света, најавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је са амбасадором Русије Александром Чепурином посетио Истраживачку станицу „Петница“ код Ваљева.
Министар је поручио да ће бити остварена сарадња са руским агенцијама „Роскосмос“, „Рос-нано“ и „Рос-атом“.

– Сва ова знања су потребна физичарима и хемичарима који ће, кад заврше образовање, користити своје знање у корист привреде и Србије и Русије. Могућности сарадње Србије и Русије у науци су огромне. Србија треба да искористи сва знања и искуства која може да добије од Русије – казао је Поповић.

Он је са Чепурином обишао петничке лабораторије за хемију, физику, биологију, археологију и геологију, које су опремљене по најмодернијим стандардима за образовне институције.

– Врло је важно да свака земља има развијену сопствену науку. На тај начин она може да се носи са изазовима данашњице. Али је за научнике веома важно да њихова постигнућа буду таква да мењају цео свет – рекао је амбасадор Чепурин.

Ministar Popović i ambasador Čepurin u poseti "Petnici"

Руски амбассадор се сложио се министром Поповићем да је сарадња две земље у области науке неопходна, рекавши да „и Срби и Руси имају историју великих достигнућа у хемији и физици“.

Истраживачка станице „Петница“ од 1982. године организује образовне програме за мотивисане и заинтересоване ученике и студенте у области астрономије, физике, електронике, рачунарства, математике, биологије, екологије, хемије, геологије, медицине, лингвистике, историје, психологије, антропологије, социологије, археологије и дизајна.

Кроз програме станице, која ове године обележава 35 година рада, до сада је прошло 50.000 учесника.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*