Чепурин: Русија ће се дубље укључити у косовски проблем

0

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин изјавио је да постоји могућност да се Русија „још дубље укључи“ у решавање косовског проблема.

Чепурин је у ауторском тексту за лист „Политика“ поводом Дана државности Русије, оценио да се Београд, када је Косово у питању, „налази пред ултимативним притиском традиционалних србомрзаца“, а да је Москва била и да ће бити на страни Србије.

„Наш став остаје непромењен — подржаћемо ону одлуку коју ће Србија и спрски народ сматрати прихватљивом за себе. Полазимо од тога да је правни основ за договор — Резолуција Савета безбедности“, навео је руски амбасадор.

Он је истакао да се у последње време неоправдано изводе паралеле између Косова и Крима, јер су то „две потпуно различите приче“, с обзиром да се Крим одвојио у складу са Декларацијом УН из 1970. године.

„Питање Крима је затворено дефинитивно. Крим је Русија, а Косово је Србија. То није само парола, то је правна реалност која мора да се поштује“, оценио је Чепурин.

Говорећи о добрим односима две земље, он је навео да они датирају од настанка руске државе у 10. веку и додао да се они сада темеље на односима од поверења руководства држава, економским везама и вишевековном културном и духовном јединству.

rs.sputniknews.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*