Чепурин: Русија подржава Србију по питању Kосова и Републике Српске

0

Русија није равнодушна према судбини Србије и Москва чврсто подржава Београд по више питања, као што су и питања Kосова и Републике Српске – рекао је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

Чепурин је рекао да Русија нема намеру да било коме држи лекције, као и да Срби најбоље знају шта је за њих добро.

– Србија за нас није само једна од 200 земаља света, ми нисмо равнодушни према судбини Србије и тако је било током историје – навео је он за Радио Београд, истичући да стабилност региона за Русију има апсолутно посебан значај.

Kада је реч о политици која се води на Балкану, Чепурин наглашава да се Русија залаже за мир и стабилност на Балкану.

– Ми се залажемо за хитно испуњавање и реализацију постојећих међународних споразума у вези са БиХ и Републиком Српском – рекао је Чепурин.

Медведев ускоро у Београду

Он је потврдио је да ће руски премијер Дмитриј Медведев посетити Београд, али није могао да прецизира датум посете.

– Предата је позивница, она је прихваћена са захвалношћу, а сада премијери одређују када ће бити прихватљиво за њих двојицу да се одржи тај састанак – рекао је Чепурин.

Он је навео да се у таквим случајевима оквирни рокови не договарају, већ само конкретни рокови и датуми, а када постоји узајамни договор о томе, тек тада се може дођи до конкретног датума.

Чепурин је рекао да ће се руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, који ће 12. и 13. децембра посетити Београд, срести са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем и да се та посета одвија у оквиру редовног дијалога Београда и Москве.

Он је указао да Русија и Србија имају активну војно-техничку сарадњу коју планирају да и даље развијају, али да не треба доводити то у везу са посетом Лаврова.

„Жао нам је због Јужног тока“

– Припрема се реализација низа пројеката, укључујући и оне у сфери ваздухопловне технике. Србија, као што је познато, тежи сарадњи у војној сфери са Русијом и неким другим земљама како би обезбедила своју сигурност, али није потребно да се довођење војне технике везује са посетом министра спољних послова, јер то је, како се каже, „посебна пјесма“ – рекао је он.

Говорећи о војној неутралности Србије, Чепурин је рекао да се Русија са поштовањем односи према тој политици и полази од тога да војна неутралност подразумева равну удаљеност од војно-политичких блокова.

Руски амбасадор истиче да је НАТО прошлост, као и да сада могу само да ухвате неку „ситну рибицу“.

Он је подсетио да је Путин изјавио недавно да је Русија апсолутно спремна да преговара о стварању новог система међународних односа 21. века, да направи нови, одговарајући и безбедан начин узајамног комуницирања за све и за заједничку будућност свих.

На питање да ли познаје антируске људе у политичком врху Србије, Чепурин је рекао да не зна за такве људе и наводи да Русија нема везе са формирањем владе у Србији.

Говорећи о пројекту „Јужни ток“, руски амбасадор напомиње да му је жао што тај пројекат није реализован, те наводи да постоје уговори са Турском о транзиту гаса који је већ доведен до источне обале Црног мора.

 

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*