Чепурин: Знам ко су „руски људи“ у српској Влади

0
RUSIJA DAN PRIJEM

Они који су пажљиво пратили телевизијски пренос скупштинске седнице на којој је мандатар за састав Владе Србије излагао свој програм, имали су прилике да виде да је читавом излагању присуствовало и неколико амбасадора. Међу њима је био и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин.

Састав Владе је вец́ином, као што је познато, остао исти. Наравно, дошло је до промена које ипак немају принципијелан карактер. Генерално, нова Влада је довољно млада кад је у питању просечни узраст, али многи имају искуство рада на тако високом нивоу.

– Према оним члановима Владе које знам лично, осец́ам само поштовање. Kако у професионалном, тако и у људском погледу. Да кажем искрено, са њима је пријатно радити – коментарише за Спутњик састав нове Владе руски амбасадор.

Једна од замерки на програм ове Владе Александра Вучиц́а је да је он прилично нереалан. Ви сте га пажљиво слушали, шта мислите да ли су у праву?

– Последњих година у Србији је дошло до консолидације власти. Јасно је ко је лидер. Наравно, премијеру то прија. Али истовремено, на њему је без претеривања гигантски терет одговорности за рад Владе, за Србију уопште. Мислим да је добро да се Влада ослања на солидну вец́ину у парламенту, а и у друштву. Тешко је манипулисати таквом Владом, између осталог, и из иностранства.

Да ли сте задовољни простором који је посвец́ен односима са Русијом?

– Знате, Русија је била споменута у експозеу премијера, мислим, четири пута. И то је било позитивно спомињање. Али генерално, спољнополитички део програма је био веома лаконичан.

Да ли ц́е нова Влада имати снаге да још унапреди односе са РФ – мисли се Центар у Нишу, бољу привредну сарадњу, извоз „фијата“…

– Сва та питања ц́е се свакако разматрати у Суздаљу за месец дана, као и током посете Дмитрија Медведева. Живимо у компликованом свету. То треба имати у виду. Али треба имати у виду и наше – српске и руске – интересе. Реално ови интереси се веома значајно подударају. Имамо много заједничког у доживљавању историје и садашњости. Наши преци нису волели поклич „Хајл Хитлер! Зиг хајл!“, а нама се данас не свиђа „Слава Украјини – херојима слава!“ или „За дом спремни!“. Фашистички помагачи нису наши хероји.

Премијер Вучиц́ је посебну пажњу посветио односима у региону, посебно са Републиком Српском. У БиХ су многи то оценили као претерано „србовање“. Kако Ви оцењујете однос Србије према РС?

– Балкан је компликован регион, буре барута. Што се тиче Републике Српске, њене посебне везе са Београдом нису никакво изненађење. И ту, и тамо су Срби. Они јесте живе у различитим државама. Али све остало их тесно повезује. Београд не може да не брине о судбини својих сународника било где, посебно не у БиХ. То треба да буде аксиом. И то је правилно.

Сигурно сте запазили колико су медији спекулисали о Путиновом утицају на формирање Владе Србије. Хоц́ете ли нам коначно, открити – ко је руски човек у новој Влади?

– Одговориц́у, полазец́и од супротног. Ни у претходној Влади, и у актуелној не знам никога ко би изјавио да је он „антируски министар“. Али знам оне који су блиски са Русијом, који имају симпатију према Русији, Путину. Наравно, има ту нијанса, али ми ћемо радити са свима.

Вестионлајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*