Церар: Словеначка војска се неће повући са хрватске територије

0

Иако се војни објекат на Светој Гери где се налазе словеначки војници према арбитражној пресуди налази на хрватској територији Словенија их са још неће повући.

Словеначки премијер Миро Церар наводи да је примену одлуке суда на терену потребно договорити са хрватском страном.

На седници владе у петак на којој је Словенија потврдила да ће поштовати пресуду Арбитражног суда донету дан раније и истакла да то исто очекује и од Хрватске, било је речи о конкретним питањима, као што су када ће се словеначка војска почети повлачити са Свете Гере.

„То се за сада неће догодити“, рекао је Церар у интервјуу за Словеначки радио, а преноси Хина.
Арбитражни суд је у четвртак објавио одлуку да се Света Гера, врх Жумберачке горе, у чијој близини се налази војни објекат некадашње ЈНА, а који је после 1991. године заузела словеначка војска, налази на хрватској територији.

Суд је истовремено саопштио да нема јурисдикцију да одлучи о хрватском захтеву да словеначки војни комплекси не смеју остати у Хрватској.

Поред те одлуке, стални арбитражни суд у Хагу одлучио је у четвртак, у спору између Хрватске и Словеније, да скоро цео Пирански залив припадне Словенији, као и да Словенија добије слободан приступ међународним водама у Јадранском мору. Одлучено је, такође, да граница на Мури и Сутли иде катастарском границом, а у Мурском Средишћу средином реке Муре.

Према речима Царара, потези као што је повлачење словеначке војске морају бити „добро промишљени и организовани“ јер арбитражну пресуду пре тога треба да призна Хрватска, како би се примена спроводила координисано и на подручју свих досад спорних тачака.“Са Хрватском је потребно постићи споразум о томе како ће се и када свако повући на своју територију, а сматрам да се у том погледу гранична линија мора третирати као једна целина“, нагласио је Церар.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је у четвртак, након пресуде, да Хрватска остаје на познатој позицији како је рад арбитраже компромитован и при одлуци да је арбитражна одлука ни на који начин не обавезује па је зато ни неће примењивати.

Словенија, с друге стране, инсистира да је одлука обвезујућа за обе стране, да је треба применити, те да прве кораке у њеној примени треба учинити најкасније до краја ове године.

Курир, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*