ЧЕШКИ ГЕНЕРАЛ: Терористи се у БиХ и на Косову одмарају и припремају!

0

Бивши начелник Генералштаба Армије Чешке Јиржи Шедиви оцијенио је да власти у БиХ и на Космету нису довољно ефикасне да изађу на крај са феноменом исламистичке радикализације који се „вуче“ још од ратова у бившој Југославији, а да ЕУ не посвећује пажњу Балкану и тако дозвољава да се у том региону терористи одморе и припреме за нове нападе.

– У вријеме када је чешки контингент био у БиХ рођеним очима смо видјели како се дијели хуманитарна помоћ. У селима у БиХ уништеним бомбардовањем нису се прво реновирале куће, поправљала инфраструктура, већ су прво обновили џамије – рекао је генерал, који је ветеран из БиХ мисије чешке Армије.

Он је нагласио да не сматра да власти у наведеним земљама директно подржавају терористе, али да треба да се схвати да је тамо „ефикасност организација владе релативно мала“, преносе београдски медији.

– На територији БиХ постоје три стране – српска, бошњачка и хрватска, које до данашњег дана нису нашле заједнички језик. Косово и Метохија се непрестано мучи са економским проблемима, има огромну незапосленост. То све је плодно тло да радикализам непрестано јача и да се шири – указао је Шедиви.

Он је упозорио да се ЕУ бави Западном и Средњом Европом, а да је Балкан, посебно у безбједносном смислу, нешто на шта се не обраћа пажња.

– Проблем Балкана је то што ствара безбједну средину у којој могу да се етаблирају терористичке ћелије, могу тамо да се припремају, могу да имају своје логистичке центре и позадину што им омогућава да се припремају и истовремено одмарају од компликованих операција у Западној Европи – рекао је Шедиви.

Он је упозорио да је управо за Чешку важно да посвети пажњу Балкану зато што ће се исламски терористи, када Запад драстично пооштри мјере безбједности, окренути другим земљама и Средњој Европи, гдје напада није било и гдје мјере безбједности нису толико пооштрене, а „Балкан је свега неколико часова аутомобилом од чешких граница“.

СРНА, РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*