Четири разлога због којих је Русија тако успешна

0

Шта је потребно да би неко постао водећи светски произвођач нафте? „Блумберг“ саветује да се учи од Руса.

1. Снага упркос препрекама

Руска нафтна индустрија је доказала своју страну у последњих неколико година. Производња се повећавала упркос великој рецесији која је захватила свет, међународним санкцијама које су уведене Русији и највећем паду цене нафте у овом времену.

У септембру, Русија је поставила рекорд у производњи нафте у постсовејтском добу — пумпала је 11,1 милиона барела дневно. За следећу годину, нафтне компаније су спремне да производе још више, уколико Кремљ то жели.
Путин је за замрзавање нафте како би се смирило тржиште.

2. Инвестирање у оно што раде најбоље 

Улагања у време када је цена барела била 100 долара, донело је резултате. Највећи руски нафташи „Росњефт“ и „Лукоил“ сипали су милијарде долара у Сибир, где су вредна нафтна поља.

Аналитичари кажу да Руси имају много нафте коју могу да произведу по конкурентним ценама.

3. Од минуса направили плус 

Ниске цене нафте погодиле су руску привреду, што је довело до велике рецесије с највећом буџетском рупом од 2010. године. Све то је довело до снажног пада рубље у односу на долар. Али јефтинија валута је плус за руске нафтне компаније. Они продају нафту за доларе, а трошкове које плаћају, као што је бушење, плаћају у рубљама. Тако да су могли да повећавају приходе, а с друге стране да смањују трошкове.

4. Влада се обезбеђује порезима 

Губитке од ниске цене нафте углавном сноси влада, која добија 37 одсто свог прихода од нафте и гаса. Прошле године влада је на то одговорила изненадним повећањем пореза на нафтне компаније,. То је помогло да се успори погоршање јавних финансија.

 

 

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*