ЦГ изручила још једног Србина Хрватској

0

Документарно информациони центар Веритас саопштио је данас да је Црна Гора у четвртак изручила Хрватској пензионисаног заставника прве класе ВЈ и држављанина Србије Милана Павловића (73).

Павловић је, како се наводи, рођен у селу Кук код Слуња, а Хрватској је изручен из екстрадиционог притвора Спуж код Подгорице.

Он је ухапшен 21. марта 2017. на граничном прелазу – Железничка станица Бијело Поље по хрватској потерници због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих.

Павловић је пресудом Жупанијског суда у Шибенику од 8. јула 1992. осуђен на казну затвора од 15 година, а терети се, да је заједно са једним својим колегом у Војсци Југославије, где је имао чин заставника, између 16. и 23. септембра 1991, учествовао у незаконитим нападима против цивилног становништва, што је, наводно, довело до многих смртних случајева као и уништавања културних споменика и индустријских објеката и других материјалних штета.

Налазио се, како се наводи, на списку Државног тужилаштва Хрватске осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем на дан 31. марта 2013.

Упркос томе што је Павловић негирао кривицу, Виши суд у Подгорици донео је одлуку којом је утврдио да су испуњени услови да буде изручен Хрватској, коју одлуку је у мају ове године потврдио и Апелациони суд Црне Горе, а акт о изручењу потписао је министар правде Црне Горе Зоран Пажин, наводи се у саопштењу Веритаса објављеном на сајту тог центра.

Иначе, Павловић је седми Србин којег је Црна Гора, по потерницама расписаним од Интерпола НЦБ Загреб због ратних злочина, изручила у Хрватску.

Претходно је Црна Гора изручила двојицу пензионисаних припадника Војске Југославије и то: генерал Борислава Ðукића, у марту 2016. и капетана бојног брода Павла Пантића у априлу 2016.

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада је ухапшено 166 Срба, од којих су 58 екстрадирани у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против 21 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске, наведено је у саопштењу.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*