ЦГ: Нећемо у рат ни против Срба, ни против Албанаца

0

Црна Гора своје војнике неће упућивати у рат ни против Срба, ни против Албанаца на Kосову, изјавио је црногорски министар одбране Предграг Бошковић.

Kако каже, Црна Гора ће своје војнике ангажовати само у контексту промоције, очувања и јачања регионалног и глобалног мира и безбедности.

Он је у интервјуу агенцији Мина рекао да је његова недавна изјава истргнута из контекста, на „веома малициозан“ начин, својствен, како је навео, „појединим медијима који заговарају назадну и одавно превазиђену политику и не мире се са чињеницом да је Црна Гора самостална држава, а камоли држава која је по свим параметрима лидер у региону“.

„Чланством у НАТО, Црна Гора је постала део система који баштини вредности на којима почива савремено демократско друштво. Једна од тих вредности је унапређење и очување мира и стабилности у кризним подручјима широм света“, казао је Бошковић.

Према његовим речима, Црна Гора ће, као поуздан савезник, у складу са својим капацитетима, доприносити успостављању и јачању мира, као што је то радила и до сада, учешћем у међународним мисијама.

„У том контексту, наша држава, сада и у својству чланице НАТО, у сваком свом ангажману, промовисаће искључиво мир и стабилност, било да се ради о регионалном, или о међународном контексту“, истакао је Бошковић.

То је, како је казао, била једина порука његове изјаве.

„Црна Гора своје војнике неће упућивати у рат ни против Срба, ни против Албанаца на Kосову, већ ће их ангажовати само у контексту промоције, очувања и јачања регионалног и глобалног мира и безбедности било да је у питању Kосово или нека друга територија која је заједнички договор 29 чланица Северноатлантског савеза“, поручио је Бошковић.

Kако је навео, то је порука свима који свим снагама покушавају да креирају искривљену слику и да на неистинама граде своју политику и позиције.

На питање шта ће бити приоритети у раду Министарства у наредном периоду, Бошковић је рекао да је сектор одбране прошао кроз 11-годишњи период веома исцрпних и захтевних реформи, који је Црну Гору препоручио да у јуну постане 29. чланица НАТО савеза.

„Овим чином валоризовали смо досадашње напоре у реформама система одбране и реализовали један од главних спољнополитичких циљева дефинисан одмах по обнови државне независности“, казао је Бошковић.

Он је истакао да, бити део најмодернијег војно-политичког савеза, за малу државу попут Црне Горе, представља изузетну привилегију, али и додатну обавезу да, континуираним спровођењем реформи, оправда указано поверење и позиционира се као поуздан савезник и кредибилан фактор стабилности на подручју Западног Балкана.

У складу с тим, како је навео, њихови приоритети биће усмерени ка даљој модернизацији и опремању оружаних снага.

„Радићемо континуирано на усавршавању нашег кадра у сарадњи са савезницима, у циљу континуираног усвајања неопходних вештина и знања дефинисаних НАТО стандардима за постизање највишег нивоа интероперабилности, односно способности да одговоримо актуелним безбједносним изазовима, ризицима и пријетњама на националном нивоу и у оквиру колективног система безбједности“, казао је Бошковић.

Према његовим речима, посебно, високо место на листи приоритета заузима учешће Војске Црне Горе (ВЦГ) у очувању међународног мира и безбедности.

„Наши војници ће и даље учествовати у мировним мисијама и операцијама под вођством НАТО, ЕУ и УН. Такође, наставићемо са усклађивањем националне легислативе са међународним прописима, како би и формално-правно били у могућности да пратимо савремене токове у оквиру Алијансе“, прецизирао је Бошковић.

Он је подсетио да је планирано да Црна Гора до 2024. године достигне ниво од два одсто БДП издвајања за одбрану.

„Чиме ће се створити предуслови за даље опремање, набавку и реформу оних сегмената који су нам потребни да би били препознати као интероперабилан и поуздан савезник“, додао је Бошковић.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*