ЦГ режим није успио да кроз изборе дође до легитимне власти у Никшићу

0

На локалним изборима у Никшићу учествовале су само ДПС и Социјалдемократе Црне Горе, коалициони партнери на државном нивоу, док је опозиција бојкотовала изборе.

Резултати излазности, након затварања бирачких мјеста показују да је изашло 44,9% гласача.

Функционер Демократског фронта Милутин Ђукановић је казао да иако су са правом бојкотовали изборе јер су имали разлога за то, ДПС није успио „да освоји Никшић“.

„Одзив од 45 одсто показују да Никшићани не подржавају ову власт а према првим индицијама имаће мање гласача него на парламентарним изборима у октобру“, казао је Ђукановић.

Према његовим ријечаима, ово је велики дан за све опозиционе гласаче који су се супроставили „криминалној организицији“.

Милутин Ђукановић
Милутин Ђукановић

Казао је да ће позвати све опозиционе партије да се ујединимо и поркрену процесе јер према његовим ријечима ово није легитимна власт грађана Никшића.

„Мислимо да су процеси једини могући наставак ове ујдурме почев од специјалног државном тужиоца до ДПС-а“, казао је Ђукановић и додао да је велики број гласача под притиском морао да изађе да гласа.

Представници опозиције у бирачким одоборима према његовим ријечима неће потписати записнике јер изборе не признају и очекују нове, мада како је казао Ђукановић, овој власти одговоара да немају конкуренцију и да слиједи примјер Сјеверне Кореје.

Већ сјутра ће имати неформалан разговор са представницима другрих опозиционих партија, јер иако је ДФ спреман за протесте не желе да одлучују ништа мимо јединствене одлуке опозиције јер сматра да уједињена опозиција може да сруши власт, не само у Никшићу, већ у Црној Гори.

Носилац листе ДПС на локалним изборима у Никшићу и актуелни предсједик Општине Веселин Грбовић, није се одлучио, попут Милутина Ђикановића, да пореди број добијених гласова за своју партију на данашњим изборима са бројем добијених гласова, у Никшићу, на парламентарним изборима у октобру 2016-те, већ је, рађе вршио поређење са бројем добијених гласова на локалним изборима из 2013-те, па је закључио да на данашњим изборима имају већи број гласова.

Према његовим ријечима бојкот опозиције прераста у праксу, „али су они дали легитимитет овим избворима јер су учествовали у изборној контроли“.

„Били би још задовољнији да смо овакав резултат остварили уз учешће свих осталих партија, али како наш народ каже „кога нема без њега се може““, поручио је Грбовић и додао да ће наставити да граде Никшић за добробит свих грађана.

Опозиција се одлучила на бојкот избора, у Никшићу, након што је у скупштини Црне Горе укинут посланички имунитет двојици лидера из највеће опозиционе коалиције, Демократски фронт, Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу, што се сматра уводом у њихово хапшење. Осим ДФ-а и остале опозиционе коалиције и странке оцијениле су да је режим својим дјеловањем елиминисао могућност за одржавање избора у регуларним условима.

Специјални државни тужилац, Миливоје Катнић, покренуо је истрагу о наводном државном удару који се, по његовим ријечима, спремао за октобар 2016-те и тражио је од скупштине Црне Горе да се укине посланички имунитет двојици опозиционих првака Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу сумњичећи их за стварање криминалне организације с циљем вршења тероризма и других кривичних дјела. Скупштинска већина, коју може да наруши недолазак два посланика, је, на нелегално сазваној сједници, прихватила оно што је Катнић тражио, иако је он својим изјавама за јавност цио случај „државног удара“ компромитовао као на брзину измишљен, мјењајући „елементарне чињенице“ о наводном дјелу покушавајући да у фебруару демантује да је у октобру изјавио оно што је остало забиљежено, као његова изјава, у сачуваним аудио-видео записима из ТВ емисија из октобра 2016-те.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*