ЦИА стоји иза напада на Ђукановића

0

Специјално тужилаштво у Подгорици донело је наредбу за спровођење истраге против америчког држављанина Џозефа Асада, бившег оперативца ЦИА, због сумње да је био припадник криминалне организације у тзв. афери „државни удар“

Тако је осим познатих оптужби о наводном руском трагу у тој афери Тужилаштво сада нашло и – амерички.

Након 17 месеци истраге црногорско Специјално тужилаштво је дошло до закључка да су осим припадника руских тајних служби, наводно припадника ГРУ Едуарда Широкова и Владимира Попова, у тзв. покушај државног удара у Црној Гори такође биле ангажоване и њихове америчке колеге.

Сведочење пред Вишим судом у Подгорици америчког држављанина Брајана Скота путем видео-линка, иначе такође бившег агента ЦИА и власника компаније „Патриотик дефенс група“, иако није донело ни приближно жељени резултат по црногорско Тужилаштво, према писању „Победе“ довело је до преокрета и отворило врата за отварање истраге против још једног бившег агента ЦИА Џозефа Асада, власника компаније „Перегрини“, због пружања тзв. „консултантских услуга“.

Kако је кривично дело које се Асаду ставља на терет имало за циљ насилно рушење црногорске власти и спречавање Црне Горе да приступи НАТО, њему је предвиђена вишегодишња затворска казна, па ће Специјално тужилаштво, како је најављено, затражити одређивање притвора за бившег оперативца ЦИА.

Нови осумњичени Џозеф Асад је иначе рођени Линбанац са америчким пасошем и има пријављено пребивалиште у Сједињеним Америчким Државама, што значи да није доступан црногорским органима гоњења, па постоји могућност да посредством Интерпола за њим буде расписана међународна потерница.

Према наводима локалних медија, Асад је био оперативац ЦИА петнаест година – од 1999. године када је заједно са супругом Мишел ступио у службу, па све до 2014. године, а познато је и да је у безбедносним круговима стекао углед након више акција у којима је, радећи за приватне безбедносне компаније, имао важну улогу у извлачењу 149 ирачких хришћана из заробљеништва ИСИЛ у Ираку.

За Асада је занимљиво и да је његова животна сапутница Мишел, такође бивша оперативка ЦИА, у САД много познатија од свог супруга. Она је након успешног спасавања хришћанских избеглица из северног Ирака добила велику пажњу америчких медија, док је о њеном раду направљен низ телевизијских репортажа, а недавно је издала и књигу – „Мој тајни живот у ЦИА – Прикривено у рату против тероризма“, која је изазвала позорност стручне и лаичке јавности.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*