Чији је Свети Влахо – српски или хрватски?

На скупу у Дубровнику, владика Григорије и бискуп Mате Узинић позвали народ и политичаре да следе пут помирења и приближавање

0

Српска православна црква први у историји организовала је „Вече Светом Влаху”, заштитнику града Дубровника, одакле су заједно  владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и бискуп дубровачки Мате Узинић позвали народ и политичаре да следе пут помирења и приближавања, истичући да су мржња и непријатељство највећи грех.

Вече је одржано 30. децембра 2016. у дубровачкој галерији „Лазарети” поводом јубиларне 1700. године од мучеништва Светог Влаха, чему је СПЦ жељела да допринесе отварањем изложбе икона Светог Влаха, сликаних на начин православног Истока, а на свечаности је наступио и хор смера за црквену музику Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, који је извео композиције православне духовне музике и гудачки квартет професора Средње музичке школе из Требиња.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да Српска православна црква овом манифестацијом жели принети макар један камен у грађевину јединства – „камен умивен сузама због наше исхитрене и непромишљене раздељености, због разорених градова и цркава, због разорених домова, села и имања”.

„Немамо претензије да кажемо да ћемо направити кућу или зграду, али можемо дати камен у сврху изградње мира и доброте”, поручио је владика Григорије.

Он је у причи коју је прочитао на вечери, а коју је посветио Светом Влаху, навео да СПЦ приноси тај камен са вером и надом у вечни Јерусалим који долази одозго, од Оца светлости.

„Ова изложба, овај мали концерт, овај наш сусрет поводом 1700. годишњице мученичке и славне смрти Светог Влаха такође је у извесној мери одговор на питање да ли је Свети Влахо наш и јесмо ли ми његови, то јест јесмо ли онога за кога је он пострадао – јесмо ли Христови. Стога се сви заједно, и сваки за себе, запитајмо да ли својим даљим дељењем, било свесно било несвесно, распињемо онога који се добровољно распео за нас и за наше скупо плаћено јединство”, рекао је владика Григорије.

Епископ Григорије у обраћању је упитао чији је Свети Влахо.

„Замислите само да смо имали правилан одговор на ово питање пре 20 и више година. Да ли би тада они који су управљали пројектиле на Дубровник то чинили да су знали да је Свети Влахо и њихов? И да ли би они који су минирали православну цркву Светог пророка Јеремије у селу Зачула надомак Требиња тако лако притиснули дугме да су знали да је њихов и наш Свети Влахо једнако слављен управо у тој цркви? Зар је било потребно да Јеремија још једном горко заплаче над разореним Јерусалимом у нашим душама”, додао је владика Григорије.

Бискуп Мате Узинић истакао је у свом обраћању да је Свети Влахо светац хришћанског Истока који је и до сада уједињавао хришћански Исток и хришћански Запад.

„Радостан сам што се то наставља у Дубровнику и што Свети Влахо и даље уједињује, а надам се да ће подстаћи и све нас да више порадимо на међусобном приближавању и тражењу тачака које нас повезују као што нас повезује Свети Влахо”, рекао је бискуп Узинић.

Он је рекао да је однос две цркве у Дубровнику врло добар. „Настојимо да га изграђујемо међусобним сусретима, не само на оваквим догађајима већ и на заједничкој молитви. Имамо међусобно поштовање и уважавање и мислим да је то добар темељ. То што ми радимо требало би да се спусти и на наше вернике који би требало да траже оно што нас повезује, а не оно што нас дели”, поручио је Узинић.

Овом вечери СПЦ је први пут након ратних дешавања „изашла у град” изван својих црквених зидина са жељом да се обрати суседима и покуша дати допринос величању хришћанских вредности.

Град Дубровник је позитивно одговорио на ту иницијативу, прихвативши да у програм свечаности годишњице Светог Влаха уврсти и православце из овог града.

Аутори изложбе су академски умјетници и иконографи Даријо Станимировић и Стеван Ковачевић, који је и свештеник СПЦ у Дубровнику. Они су путем својих петнаестак радова испричали ликовну причу о Светом Влаху и православној иконографији.

Осим икона Светог Парца Дубровачког, посетиоци изложбе могу видети и оригиналне новоосмишљене композиције доласка реликвија Светог Влаха из Константинопоља у Дубровник, приказ Светог Влаха као заштитника и ветеринара, те сцена мученичког страдања.

Вече Светог Влаха, коју је организовала СПЦ, изазвала је велику пажњу у Дубровнику и била је јако посећена. Посетиоци су је оценили као историјски догађај, не само за СПЦ у Дубровнику, већ за цели град, али и односе двије цркве и два народа на овом подручју.

Сања БЈЕЛИЦА, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*