CIK BiH potvrdio: Grujičić novi načelnik Srebrenice! Ćamil će se žaliti!

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je na današnjoj sednici rezultate lokalnih izbora koji potvrđuje da je Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, novi načelnik Srebrenice.

0

Grujičić je osvojio 4.678 glasova, dok je nezavisni kandidat Ćamil Duraković osvojio 3.910 glasova, preneo je Klix.ba.

Posle objavljivanja utvrđenih rezultata, stranke i kandidati imaju pravo da ulože prigovor i žalbu i zatraže ponovno brojanje.

Duraković je ranije najavio da će uložiti određene žalbe i prigovore.

Duraković ne prihvata poraz, najavio žalbu

Nakon što je CiK BiH danas konačno proglasila pobedu srpskog kandidata Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice, aktuelni načelnik Ćamil Duraković, koga podržavaju bošnjačke stranke, najavio je žalbu sa obrazloženjem da se protivi takvoj odluci državne izborne komisije.

Iako je Grujičić od samog početka brojanja glasova sa biračkih mesta u Srebrenici bio u vođstvu, Duraković kaže:

„U delu naših prigovora želim da istaknem da se protivimo ovoj odluci i da ćemo argumentovano pokušati da osporimo izborni proces u Srebrenici za koje imamo niz dokaza“.

Na konferenciji za novinare, a povodom konačnih rezultata izbora u toj opštini u Republici Srpskoj, Duraković sa žaljem konstatuje da CIK nije priznao 2.000 glasačkih listića i smatra da je na taj način uskraćeno biračko pravo građana da odlučuju.

Iako je brojanje glasova već ponovljeno na pet biračkih mesta, Duraković kaže da će insistirati na brojanju tih glasova i glasova sa svih 27 biračkih mesta u Srebrenici.

Uveren da postoje nepravilnosti, Duraković kaže da neprihvata poraz i da će njegov pravni tim podneti žalbu.

Posebno je optužio predsednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika da je odgovoran za upućivanje policije u zgradu opštije tokom prebrojavanja glasova.

„Policiju je poslao Dodik koji je to i sam kazao, a on to ne može da uradi. Napravljeno je stanje da smo mi u ratom zahvaćenoj zemlji i mi se žalimo na to stanje. Neko mora odgovarati za nastalu situaciju“, rekao je Duraković, uveren da će biti novog prebrojavanja glasova i da će to promeniti rezultat.

RTV

POSTAVI ODGOVOR

*