Cipras od Mej zatražio da Britanija njegovoj zemlji vrati „mermer Partenona“

0

GRČKI premijer Aleksis Cipras posle susreta sa Terezom Mej izjavio je da je od Londona zatražio da njegovoj zemlji vrati „mermer Partenona“.

Pritom je precizirao da Atina traži skulpture koje je početkom 19. veka nezakonito odneo tadašnji britanski ambasador u Carigradu lord Elgin.

Cipras je u trodnevnoj poseti Velikoj Britaniji, a nakon prvog razgovora sa premijerkom Mej dodatno je ukazao:

„Pokrenuo sam pred predsednicom britanske vlade pitanje koje je važno za Grčku i grčki narod. To je za nas pitanje od najvećeg značaja. Mermer Partenona pripada svetskom kulturnom nasleđu, ali je njegovo jedino prirodno mesto – sam Partenon. Jer, to je mesto i gde su skulpture nastale i gde su bile“.

Elgin je punih deset godina – od 1802. do 1812. – odvozio grčko istorijsko i umetničko blago.

U Britanskom muzeje se nalaze metopi i statue Partenona, relefni friz Panatinska procesija, ploče friza iz hrama Beckrilne Nike u Atini, jedna karijatida Erehtejona, statua Dionisa.

Grci tvrde da se lord svega toga domogao pomoću mita, a i da mu je turski ferman dozvoljavao da samo pravi skice i kalupe za skulpture i ostalo, a ne ih prisvoji i odnese iz Partenona.

Grčka već nekoliko decenija traži da joj se vrati oteto jer želi da Partenon vrati u stanje u kojem je bio do „Elginove pohare“.

fakti

POSTAVI ODGOVOR

*