Читаку: Косово НИКАДА није било део Србије

0

Такозвани амбасадор Косова у Вашингтону Вљора Читаку је данас на седници Савета безбедности Уједињених нација изјавила да Србија мора признати независност Косова, које је „слободно и независно, што се неће променити“.

Независност Косова не представља губитак за Србију, јер никада није било део Србије, рекла је Вљора Читаку на седници Савета безбедности посвећеној Косову.

Косовска независност није резултат сецесионистичког процеса, него распада Југославије, која је престала да постоји, изјавила је Вљора Читаку, уз констатацију да је Косово „млада држава, али и веома стара нација“.

Одувек смо ту, Европљани смо. Надам се да ће Косово ускоро имати дипломатске односе са Србијом, рекла је Вљора Читаку.

Она је изјавила да ће ове године око 30.000 ученика на Косову завршити средњу школу.

Београд покушава да поново испише историју, фалсификујући чињенице, чему нема места у Савету безбедности, изјавила је Вљора Читаку.

Она је рекла да су косовски Срби који желе да се придруже Косовским снагама безбедности и полицији изложени систематским претњама Београда и да су неки ухапшени у Србији.

Вљора Читаку је изјавила да Србија нема право вета на стварање оружаних снага Косова.

Говорећи о одлуци Београда да карате репрезентацији Косова спречи улазак у Србију, Вљора Читаку је оценила да се не ради о изолованом инциденту, пошто је групи посланика косовског парламента онемогућено учешће на регионалном скупу у Београду.

Вљора Читаку је рекла да је директор Канцеларије за Косово Владе Србије Марко Ђурић био ухапшен на северу Косова у складу са стандарном процедуром.

Хронограф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*