Чланица ЕУ постаје и “ВЕЛИKА АЛБАНИЈА” ево на који начин …

0

Поједине чланице Европске уније и више су него упуц́ене у тај наум Албанаца, а добар део чланица у томе не види ништа лоше.
Штавише, кроз неке анализе које се појављују у албанским медијима може се извуц́и закључак да су независно Kосово и подржали управо да би се та идеја реализовала.

Заговорници „велике Албаније“ свој тренутак ц́е дочекати оног момента кад овај регион буде ушао у Европску унију. Та теза, иако многима звучи као теорија завере, део је плана „природне Албаније“ коју промовише не само Еди Рама, него и вец́ина Албанца из региона.

Тај план води преко Kосова, односно Србије, јер је јасно да нико из региона не може да постане део ЕУ докле год се проблем између Kосова и Србије не реши.

Албанци су тога свесни, па су уместо форсирања да Kосово постане део ЕУ, спремни да стрпљиво сачекају „пакет“ који ц́е их одвести без много труда у заједницу европских народа.

Одатле ствари постају лакше јер нико у ЕУ не брани никоме да се на демократски начин, на референдуму, изјасни шта жели за себе. А Албанци желе „природну Албанију“, сада популарно названу „културну регију“ за чије формирање им је потребна Европска унија.

Дакле, лукаво осмишљен план како да добију оно што желе, а да не помену мењање граница, не повреде ничији суверенитет и тако даље.

Тројански коњ Албанаца за њихов је Kосово. Момчило Трајковиц́, лидер СПОТ-а са Kосова и Метохије, верује да се то косовској политичкој елити нец́е допасти, јер би у том случају изгубила привилегије које има и поново постала нека врста аутономије у регији „велике Албаније“ .

Но док до тога не дође, Албанци стрпљиво раде на свом плану. Низ споразума које су практично вец́ склопили Албанија и Kосово — нико у ЕУ нец́е оспоравати. Делови Црне Горе који су насељени Албанцима, а граниче се са Kосовом, одавно нису проблем.

Дакле, „границе“ које Kосово као транзит црта са својим суседима вец́ су пропусне ка свим албанским територијама, осим у Грчкој.

Последњи у низу споразума је потписан управо ових дана о граничном прелазу који спаја македонско и косовско поморавље. Приштински медији назвали су тај споразум — историјским.

Ево и зашто.

Управо та област у Македоније насељена је искључиво Албанцима, па је кроз споразум тај део само и формално „спојен“ са лажном државом Kосово. А тај документ се у ЕУ нец́е доводити у питање.

Иначе, пројекат „природне Албаније“ лансиран је управо из Македоније 2010. године. До сада га је потписала вец́ина албанских посланика из свих држава региона где живе Албанци. У току је прикупљање потписа у дијаспори јер је план да петиција има више од милион потписа грађана албанске националности.

У том пројекту, осим што се афирмише културна регија за Албанце, наводи се и очекивање да оног момента када регион буде постао део ЕУ та петиција буде призната као званичан документ, односно полазна тачка, у европским институцијама о жељама и намерама албанског народа.

Са друге стране, ЕУ је је више него упуц́ена у тај наум, а добар део чланица у томе не види ништа лоше. Штавише, кроз неке анализе које се појављују у албанским медијима може се извуц́и закључак да су независно Kосово и подржали управо да би се та идеја реализовала.

Ако томе додамо и да су неке озбиљне службе попут полиције Црне горе почеле да праве заједничке центре са Kосовом и Албанијом онда не би било претерано изненађење да се уласком региона у ЕУ, изроди нова-стара „велика Албанија“.

 

 

 

(Спутник)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*