Чланству Србије у НАТО противи се 79 одсто грађана

1
NATO bombardovanje Srbije; Bolnica; Banjica; Beograd 19-05-1999 Foto:Dragan Jevremovich

Чланству Србије у НАТО противи се 79 одсто грађана а 64 одсто њих не би прихватило извињење Алијансе за бомбардовање 1999. године, показују резултати истраживања јавног мнења Србије које је поводом 20. годишњице НАТО агресије спровео Институт за европске послове.

Анкета је показала и да улазак Србије у НАТО подржава око 10 одсто грађана, углавном оних са завршеном средњом школом и факултетом, али и да су по мишљењу највећег броја грађана разлози бомбардовања Србије војно-политички и економски интереси САД и Запада.

Око 30 одсто грађана прихватило би извињење НАТО због бомбардовања а међу 64 одсто оних који не би прихватили извињење доминирају жене, становници Западне Србије и Шумадије, док са порастом година старости расте број испитаника који не би прихватили извињење због бомбардовања.

Сарадњу Србије и НАТО подржава 31 одсто испитаника, првенствено мушкарци и испитаници из Војводине и Београда док се 61 одсто грађана противи тој сарадњи и то у нешто већем проценту жене и испитаници из централне Србије.

Истраживање је показало и да 46 одсто грађана сматра да није време да дође до помирења са Алијансом, 43 одсто подржава став о помирењу док 11 одсто нема одговор на то питање.

Већина грађана, њих 63 одсто, сматра да чланство у НАТО неће донети никакву корист Србији док нешто више од једне петине испитаника, углавном мушкарци до 30 година, средњег и високог образовања и свих региона осим Западне Србије, сматра да Србије може имати користи од чланства у Алијанси.

Истраживање је спроведено од 8. до 14. марта на репрезентативном узорку од 1.207 испитаника, преноси Бета.

1 КОМЕНТАР

 1. Где је нато ту трава не расте.Та зликовачка армија само узима.Свака земља чланица овог зликовачког војног пакта је дужна на име чланарине годишње платити им преко 4милиона еура
  Такође свака земља која има нато војнике финансира 100% њихов боравак на својој земљи.
  Моралне канализације црна гора и македонија биће само депонија натоуранијума њихови војници ће гинути у нато мисијама.Ево објашњења шта значи скраћеница нато на француском и енглеском језику;
  —NATO; north american terorist organization( превод са енглеског језика; северно америчка терористичка организација)
  —OTAN;organisation teroriste de l amerique du nord ( превод са француског језика; организација
  терористичка северне америке)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*