CNN и ORC: Сад Трампа подржава два одсто Американаца више него Клинтонову

0

РЕПУБЛИКАНСКИ кандидат Доналд Трамп за председника САД претекао је за два процентна поена своју ривалку из Демократске странке Хилари Клинтон, показало је истраживање јавног мњења које је обавио центар ORC а објавио телеканал CNN.

За Трампа би, према анкети, гласало 45 одсто бирача, а за Клинтонову 43 одсто.

Почетком августа CNN и ORC су тврдили да је Клинтонова имала 9 процената предности (52:43 одсто).

Истраживање је спроведено телефоном од 1. до 4. септембра и у њему је учествовала 1.001 одрасла особа из свих крајева Америке.

CNN промену објашњава овако: „Лидерство Клинтонове је нестало иако је последњи месец био тежак за Трампа. На удару критике били су и стратегија његовог штаба и његов персонални састав који је, на крају, морао и да измени. А још је цео низ истакнутих републиканаца објавио да подржава Клинтонову“.

Подршка Клинтоновој слаби због скандала са њеним коришћењем приватног сервера (за службену преписку, у време када је била државни секретар) и критика поводом функционисања Фонда породице Клинтон (Clinton Foundation) кроз који је од оснивања прошло више од 2 милијарде долара.

Трампов штаб упорно тврди да је она са врха Стејт департмана пружала услуге појединицима и целим државама које су биле спремне да уплате новац Clinton Foundation.

Анкета показује и разлике међу присталицама оба кандидата. Тако жене више подржавају Хилари Клинтон, док Трамп може да рачуна на подршку мушких гласача.

Када је реч о старосном добу бирача, млађи Американци фаворизују Клинтонову (54 одсто), а старији дају предност Трампу.

Такође, белци већином подржавају Трампа (55 одсто), док остали (71 одсто) своје поверење поклањају Хилари Клинтон.

Анкета показује и да образованији грађани углавном дају предност Клинтоновој.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*