CNN: Путина моћним чине три ствари

0

ВАШИНГТОН, 16. августа – Сајбер моћ, војна моћ и култ личности три су ствари које граде широку мрежу утицаја због којих је председник Русије Владимир Путин толико моћан, оцењује CNN у серијалу „Декодирање Русије“.

CNN указује да, иако то негира, Русија је оптужена да су њени хакери утицали на резултате избора америчког председника, као и да су изазвали ометања избора у Естонији и Украјини.

С тим у вези CNN констатује да је огромна хакерска моћ Русије, пре свега, јер су факултети у Совјетском савезу изграђени у систему који треба да изнедри инжењере светске класе.

Што се војне моћи тиче, CNN констатује да је све под Путиновом контролом, укључујући и нуклеарне бомбе.

Осим тога, како се наводи, Путин троши огромне паре на сталну модернизацију војске, иако стручњаци тврде да је руско конвенционално оружје ограничених могућности.

Трећа ствар која чини Путина моћним је свакако невероватна популарност.

Све више Руса слави свог лидера, иако неке његове изјаве или понашање критикују светски лидери, посебно након руских акција у Украјини и Сирији.

Путин је, међутим, све популарнији, констатује CNN, а то објашњава тиме да већина Руса жели да њихова држава има што већи утицај на светске догађаје, чак иако то доноси санкције и погоршање животног стандарда.

Америчка телевизија додаје да у јачању популарности Путин профитира због политичког система у Русији, као и од медијске сцене, на којој постоји нулта толерација на критике лидера.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*