Човек који је претио Н1 и Бети њихов пословни партнер

0

Богољуб Пјешчић био је власник интернет провајдера „Абсолут ОK“, сазнаје УНС.

Пјешчића је полиција испитала због претњи директору програма телевизије Н1 Југославу Ћосићу и главном уреднику агенције Бета Драгану Јањићу

Провајдер „Абсолут ОK“ је пре осам година продат инвестиционом фонду иза кога је стајао власник СББ-а, „Јунајтед групе“ и телевизије Н1 Драган Шолак.

Пјешчић је 15. марта позвао Југослава Ћосића, и по наводима Н1 представљајући се као службеник америчке амбасаде, протестовао због извештавања те телевизије о масакру у џамијама на Новом Зеланду.

Пјешчић у изјави за УНС тврди да је Ћосића позвао да би га питао зашто је Н1 „једина на овој планети“ пренела информацију да је на оружју „било исписано на српском језику којешта ћирилицом“ и да је убица величао Ратка Младића и Радована Kараџића.

„Ја сам њега окренуо и питао одакле теби та информација, Југославе. Да ли си ти као уредник то одобрио?“, тврди Пјешчић, додајући да се и пре тога чуо са Ћосићем и да имају „заједничке пријатеље“.

„Ми смо се најактивније дружили када сам био портпарол Удружења интернет провајдера Југославије, СРЈ. Имате све то на интернету. Имате и његове текстове на ту тему на интернету. Он је присуствовао мојим конференцијама за штампу. Година 2003, 2004. је у питању или не знам већ која. Не могу да се сетим. Знам да нам је тада изузетно помогао. Медијски су испратили тај притисак који је Телеком вршио на нас, не само на моју фирму, него на све фирме које су се бавиле интернет провајдингом“, тврди Пјешчић.

Током 2002. године агенција Бета, сајт Б92, недељници Време и НИН објављивали су вести, анализе и коментаре о сукобу Телекома и интернет провајдера, а изјаве је у име групе компанија давао Богољуб Пјешчић. Име Југослава Ћосића не може се наћи ни у једном од тих чланака.

Пјешчић тврди да фирму није продао Драгану Шолаку, али подаци Kомисије за заштиту конкуренције из 2014. године показују да је „Абсолут ОK“ (касније преименован у „Абсолут солушенс“) био део Шолакове групације СББ.

Богољуб Пјешчић није желео да потврди да има везе са Фејсбук страницом „Србија наша земља“ са које су вређани новинари.

Пјешчић: Што вас то интересује? И да имам и да немам то је моја приватна ствар.

УНС: Само Вас питам.

Пјешчић: Погледајте мало боље ту страницу па ће Вам бити јасно о чему се ту ради и чија је страница.

УНС: Пратите ту страницу?

Пјешчић: Врло пратим због ове садашње ситуације.

УНС: Не учествујете у креирању садржаја?

Пјешчић: Не бих коментарисао. Али што се тиче тога ко стоји, можете на самој страници да видите. Није политичка партија. У питању је медиј. Инострани медиј. Пише тамо све лепо. Хоћете да Вам кажем – „Брајтбарт“. То је иначе медијска фирма бившег Трамповог главног стратега Стива Бенона. И он такве фирме има по региону. Имао је у Великој Британији због „Брегзита“. Имао је у Шпанији када је рушио владу. Имао је у Холандији, па су направили неки договор.

Југослав Ћосић је у изјави за Удружење новинара Србије негирао да познаје Богољуба Пјешчића.

„Јавни тужилац је од полиције тражио додатна објашњења, па сам данас (у петак 29. марта) и ја дао изјаву. Никада у животу нисам био пријатељ тог човека, никада с њим нисам разговарао, никада га чак нисам ни срео или не да се тога сећам. Он тврди да смо пријатељи од деведесетих, а ја сам током целих деведесетих био ван Србије. И данас сам поновио да ми се он представио као службеник америчке амбасаде. Покушао је касније да представи тај разговор као разговор два познаника, а то је нетачно. Поновио сам да је мени у том разговору речено да ће ми доживотно бити забрањен улазак у САД, да ће Н1 сносити консеквенце због свог извештавања и да се изјасним у вези са догађајима на Новом Зеланду“, рекао је Ћосић.

На питање да ли је и зашто Н1 прећутала јавности да је Пјешчић 17. марта дао изјаву полицији по кривичној пријави његових адвоката, Ћосић тврди да Н1 нико није обавестио о томе и да он, заправо, и за ту изјаву сазнаје када ју је Пјешчић објавио на свом налогу на Твитеру.

У вези с тим што је Пјешчић био сувласник фирме „Абсолут ОK“ која је продата Драгану Шолаку, Ћосић каже да је и ту информацију добио тек када је Пјешчић јавно открио ко је.

Упитан да ли га познаје неко други из компаније са којом је Пјешчић очигледно сарађивао каже: „Ништа о томе не знам. Ја сам постао директор пре четири године, све те информације сам чуо накнадно“.

Пјешчићев наводи да је са њим преко телефона разговарао пола сата Ћосић потврђује и каже да је то урадио зато што су му стручњаци саветовали да са онима који анонимно прете треба што дуже разговарати како би се одали. Ћосићеви адвокати поднели су кривичну пријаву против непознатог лица за кривично дело принуде и лажног представљања.

У изјави полицији 19. марта Богољуб Пјешчић казао је да је Ћосићу, два дана после спорног разговора послао „меморандум Стејт департмента који је тражио као и једну књигу на поклон и кратко писмо писано руком да би било лично, где сам га замолио да само размисли о свом поступку јавног објављивања мог броја телефона те да ја то њему никада не бих учинио колико се год не слажем у датом моменту“.

Ћосић каже да је тек касније сазнао ко га је тада звао.

„Накнадно сазнајем ко је тако што ме позивају неки људи који су схватили да имају његов број телефона у именику, након што смо га ми објавили. А ја нисам објавио број Богољуба Пјешчића, јер тог тренутка не знам с ким разговарам. Објавио сам број НН лица које ми је претило и то по савету адвоката.“

Само неколико дана пре него што је упутио спорне изјаве и поруке челним људима Н1 и Бете, Богољуб Пјешчић постао је члан УНС-а и то на основу потврде „Вечерњих новости“ да за њих ради хонорарно као новинар у интернет редакцији. Потврду да је Пјешчић новинар потписао је директор „Новости“ Радомир Видаковић. УНС је покренуо поступак да се утврди веродостојност те потврде.

Иначе, „Новости“ су 2014. објавиле репортажу из масонског храма у Београду и разговор са Богољубом Пјешчићем, који је тада представљен као старешина омладинске организације „Демолеј“.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*