ЦРКВА РОЂЕЊА ХРИСТОВОГ- Витлејем

0

Црква Рођења Христовог се налази у Витлејему, родни град хришћанства, јер је према веровању то место где је рођен Господ Исус Христос. Једна је од најстаријих цркава у свету у којој се врши служба, а сама структура цркве је изграђена изнад саме пећине која по традицији означава као родно место рођења Исуса Христа.

Црква Рођења Христовог је почела да се гради 326.године а завршена 333 по налогу Византијског Цара Константина и његове мајке Свете Јелене, на месту Христовог рођења, у Витлејему.
Поред Храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму, и Црква Рођења Христовог у Витлејему се сматрају, као најважнија хришћанска светилишта.
Настанак овог храма датира још из првих векова хришћанства. Ориген пише да је, у току свог обиласка Витлејема 220. године, видео пећину у којој је рођен Христос, као и Његове јаслице. Како су хришћани у то време били гоњени од стране римске власти, цар Адријан је на месту Христовог рођења саградио многобожачки храм посвећен богу Адонису, не би ли тиме спречио ходочашће Христових следбеника. У храму, тј. пећини су вршени разни многобожачки обреди.

Када је Саладин освојио Јерусалим 1187. године, пало је крсташко краљевство и Витлејем је поново био у рукама Арабљана. Са падом Акре 1291. године, истерани су и последњи крсташи из Свете Земље.
Црква Рођења Христовог је и под Арабљанима, а касније и Турцима, наставила да се мало обнавља и проширује. Међутим, тада почињу све већи размирице између фрањеваца и грчког православног свештенства око власти. Због неслоге, немара али и пожара, храм је временом почео да пропада. Врхунац сукоба је био 1873. године, када су из цркве украдене вредне ствари. Тада турци због сукоба и крађе, постављају јаничаре као чуваре. Током Отоманског царства, на цркви се мало радило.
Велики радови су почели тек 1933. године, у току Енглеског мандата

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*