Црква сва од злата и мермера

0

 

У Москви завршена градња једне од највиших православних светиња, храм Васкрсења Христовог и Новомученика као сећање на страдале монахе и вернике. Здање подигнуто на стогодишњицу Октобарске револуције

НА годишњицу Октобарске револуције, у Москви је завршен Храм Васкрсења Христовог и Новомученика, као сећање на све страдале монахе и вернике. Монументално здање, које се налази у порти Сретењског манастира, завршено је за мање од три године, односно само 866 радних дана. На Спасовдан, прошле недеље, цркву су са верницима отворили патријарх московски и целе Русије Кирил и председник Руске Федерације Владимир Путин.

Фасада ове православне светиње обложена је најквалитетнијим белим каменом. Зидове украшава 29.000 белих плоча које су украшене гравурама, а унутрашњост храма блешти од мермера разних боја. За декорацију три етаже уграђено је чак 4.500 појединачних гранитних плоча. На 6.530 квадрата урађени су мозаици. У класичном, руском стилу, купола светиње сија јер је обложена златом.

Димензије и висина храма су једнаки као код београдске Цркве Светог Марка. Објекат има око 10.000 квадрата. Међутим, за разлику од наших богомоља, ова руска црква има шест етажа које су тематски подељене.

Горњи храм је у част Христовог Васкрсења и нових мученика и исповедника Руске цркве. Доњи део цркве зове се по Светом Јовану Крститељу и дванаест апостола. За овај, молитвени део објекта, наручено је 47 икона. Већина је урађена у руско-византијском стилу. Фреске на зидовима нису осликане, већ су мозаици. У средишту објекта се налази крстионица која изгледа као из бајке. И она је украшена мозаицима по моделу старих византијских цркава. На два спрата, на дну новог храма, отвориће се јавни образовни и омладински центар. У плану је да се унутар цркве налазе два музеја.
Према речима игумана Сретењског манастира, Тихона Јегорјевског Шевкунова, овај храм има за циљ да глорификује сећање на православне хришћане – мученике и исповеднике 20. века.

– Изградња храма на овом месту важан је догађај не само за Сретењски манастир, Москву, већ и за целу Русију – рекао је Шевкунов.На светињи су исписана имена 1.760 мученика који су страдали због вере. А ту ће бити пребачене мошти Светог великомученика Илариона (Троицки).
Како се репортер „Новости“ уверио, храм је током службе пун верника. Углавном су то даме, које у светињи, што је обавезно, имају мараму на глави. Интересантно је да се, дан после отварања, црква нашла и на електронским туристичким мапама.

САВРЕМЕН ОБЈЕКАТ

ОДЛУКА да се изгради Храм Васкрсења Христовог и новомученика донета је 3. марта 2011. године. У децембру 2012. године завршен је конкурс за идејни пројекат. Међу десетинама пристиглих решења победило је оно које је понудио архитекта Дмитриј Смирнов и уметник Ури Купер. Изградња је почела 2014. године, а радови су завршени прошлог месеца. Током градње користиле су се модерне технологије. Објекат има систем централне климатизације, контролу осветљења, грејање, аудио и видео дигиталне системе.

 

 


Вечерње Новости

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*