Православна црква у Панчеву крије једну занимљивост

Светоуспенска или "црква са два торња", више од два века симбол је града Панчева, али је за Панчевце је и даље мистерија како сатови на обе куле у сваком тренутку показују исто време.

0

Светоуспенска или „црква са два торња“, више од два века симбол је града Панчева, али је за Панчевце је и даље мистерија како сатови на обе куле у сваком тренутку показују исто време.

– Сатови су повезани сателитом! Леви торањ је празан, сва механизација налази се у десном. Полугама се са сата преноси тачно време из једног у други. Испрва су подешавани ручним навијањем тегова, а онда је пре више од три деценије електирифициран. То је радило неко време, а затим 25 година није било откуцаја – објашњава старешина протојереј-ставрофор Радослав Милановић.sava9

– Последњим ремонтом спојен је и стари сат са новим технологијама, односно уређај је повезан преко сателита. Када се мења рачунање времена са летњег на зимско или нестане струја сат се сам подеси. Звона су у почетку била на конопцима, па су и она електрифицирана – објашњава отац Радослав и присећа се да су у једном разгледању цркве на сату пронађени рупе од метака, из ко зна ког рата.

Плац за овај необичан храм купило је Обшчество панчевачко купило је 1794. године од Дојчбанатске регименте за 1677 форинти сребра, а удовица Ламбровићка је за будућу цркву поклонила и плац са малом кућом од једне собе и кухиње. Темељи цркве постављени су 1807. године, а зидање је завршено 1810. године. Прота Андреј Арсенијевић надгледао је градњу, а тек када је осликан иконостас 1832. црква је освештена.uspenska_crkva_ikonostasГрађа за Светоупенску цркву, 650 хвати дрва, стигла је из Шумадије као захвалност Карађорђа за помоћ Панчеваца устаницима.

Док је освештао цркву прота Арсенијевић споменуо је и Карађорђа као ктитора, због чега је осуђен и протеран из града. Касније је помилован, те се вратио у Панчево, где је и сахрањен у припрати храма.pancevo-church_of_assumption-1Данас је ова богомоља незаобилазна на свакој разгледници Панчева, али и на сликама са венчања и крштења скоро свих мештана. Са њеног крова види се и пола Баната.

Симбол братства

Двозвонични храм, према тумачењу историографа, саграђен је као знак призање ослобођењу Србије од Турака. Два торња, стога, симбол су два брата, са обе стране Саве и Дунава, са једним олтаром, „симболом народне душе“.

Пожар уништио иконе

– Мањи пожар избио је 1996. године. Ватрогасци су тада гасили свеће водом, уместо пеном, од чега се подигла пара и додатно оштетила иконе, које је већ требало обновити јер су се временом створиле наслаге од гарежи и свећа – објашњава отац Радослав.

Слични храмови и у другим градовима

Храмови са два торња, изграђени су још у Србобрану, Сремским Карловцима, као и у Темишвару и Будиму.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*