Црна Гора: Нова верзија „државног самоудара“

0

Специјално државно тужилаштво Црне Горе, у наредби за проширење истраге покушаја тероризма тврди да су Руси Едуард Владимирович Схироков и Владимир Николајевич Попов организовали „криминалну групу“ од које су тражили да убије Мила Ђукановића.

У документу се тврди да је да је хаос у изборној ноћи требао да почне испред Скупштине, када би се група демонстраната сукобила са полицијом. Ова „група демостраната“ била би под наводном контролом Братислава Дикића и политичара из Демократског фронта, чији идентитет тужиоци још нијесу открили.

db2c879e3893a8324e8e112e0ff15b3d831f18fa

У наредби Тужилаштва, наводи се како су се горе поменути Руси састали са Синђелићем 26 септембра у Москви. Тамо су му изложили план и дали му упутства за „хаос“ који су припремили за Црну Гору.

Тужилац тврди да су Руси наложили Синђелићу да купи оружје и униформе, и за то му дали најмање 200.000 еура.

Пише да је овај тражио од Мирка Велимировића да купи 50 аутомата и пиштоља и што већу количину муниције, којим би напали полицајце и заузели Скупштину.

Додаје се да је Велимировић тај посао обавио и Синђелићу показао фотографије оружја на свом телефону, о чему је Београђанин информисао Едуарда Схирокова.

Рус му је предао два телефона “леново” и тражио да један преда Дикићу, који би овај након завршетка политичких говора и почетка сукоба са полицијом предао особи из Демократског фронта: “Који ће наставити командовање лицима која су се сукобила са службеницима Управе полиције и ушла у просторије Скупштине Црне Горе”.

У документу се „објашњава“ да је дан пред изборе – 15. октобра Дикић у Подгорицу стигао са Кристином Христић, да је исте вечери од Велимировића узео телефон “леново” заштићен од прислушкивања и кључеве од куће у којој се налази оружје. Недуго затим је ухапшен.

Тужиоци су констатовали да је поступајући по налогу организатора и других чланова групе, осумњичени Милош Јовановић, након парламентарних избора требало да дође у Подгорицу и камењем насрне на просторије Демократског фронта:“И створи привид да су напад извршили наводно припадници криминалних структура блиски предсједнику Владе Црне Горе Милу Ђукановићу”.

Пише да је Схироков 16. октобра констатовао да је првобитни план пропао и зато је од Синђелића тражио да пронађе пет особа које ће гађати окупљене демонстранте из Демократског Фронта и на тај начин изазвати сукобе.

Према бујној машти тужилаца, Схироков се наводно 16. октобра састао са Синђелићем и тражио од њега да пронађе особу која умије да користи ватрено оружје. Та особа је  требала тог дана у Подгорици да убије предсједника Владе Мила Ђукановића.

„Те истог подстрекао да отклони све препреке за извршење кривичног дела, да са другим организује извршење кривичног дела и предузме друге радње којима се стварају услови за непосредно извршење кривичног дела – убиство највиших представника Црне Горе (чл. 363 КЗ)“.

Такође тужиоци су се ставили у одбрану свог будућег свједока сарадника. Наиме они су објаснили да Синђелић то није ни покушао да уради.

Челници ДФ-а раније су констатовали да је овај случај режирана прича, а да се тужилац Миливоје Катнић  прикључио институцијама које контролише “организована криминална банда на челу са Милом Ђукановићем”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*