Црна Гора: Опозиција ће бојкотовати конститутивну сједницу Скупштине

0

Као што је било и наговијештено, опозиција неће доћи на конститутивну сједницу Скупштине, јер не жели да даје легитимитет неслободним изборима, одржаним 16. октобра. То потврдио лидер УРА Жарко Ракчевић, који се данас састао са колегама из Демоса, СНП-а, СДП-а и Демократске Црне Горе.

„Недвосмислен је став да избори нијесу били ни слободни ни фер и сходно томе готово је извјеснио да опозициони представници неће доћи на прву сједницу и тиме својим присуством дати легитимитет неслободним и не фер изборима“, казао је Ракчевић.

Ракчевић каже ће о даљим потезима одлучивати у складу са околностима, истичући да је у завршници материјал који документује да протекли избори нијесу били слободни, а који ће послати на више домаћих и међународних адреса.

„Неке фактографије неслободе, укључујући и видео записе који ће бити предати на релевантне домаће и међународне адресе и Тужилаштво, којим желимо да документујемо да ови избори заиста нијесу били ни слободни, ни фер“, рекао је предсједник УРА.

Таквим изборима, сматра Ракчевић, угрожени су и представници партија мањина. Истичући да је позиција ДФ-а јасна, те да је тај савез спреман да подржи мањинску владу, без учешћа у њој, лидер УРА напомиње да Кључ, Демократе и СДП и даље чекају одговор мањинских партија.

„Заиста би било добро да се престане са манипулацијама, врло присутним у јавности. Ако се има воље треба размислити о одговорности, имају праксу – како су прошли на изборима, који је притисак био, и заиста би било мудро да се обаве разговори, ако су они утврдили платформу и да ти разговори донесу дисконтинуитет једне политике која присваја, а понижава мањинске народе. Неће ваљда о слободи у Црној Гори пријетити и плашити мањинске народе са УРА и СДП-ом. Памтим рецимо ко је руководио акцијом усмјереном према СДА 90-их, гдје су припадници СДА као претече бошњачке партије били изложени тортури од стране ДПС-а и рецимо ко је организовао и руководио акцијом Орлов лет, која је била усмјерена према Албанцима, све то треба сагледати, нека добро размисле„, казао је Ракчевић.

Ракчевић каже да ових дана разговарају и са Демократским фронтом те да у планирању евентуалних даљих заједничких корака ниједна опција није искључена.

То, како је објаснио, треба да буде демократски притисак у виду трајнијег бојкота институција или чак протести, уколико се буде истрајавало у томе да су протекли избори били слободни.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*