Црна Гора: Опозиција наставља бојкот парламента, у игри и враћање мандата

2

Ишчекујући епилог преговора о формирању владе, опозиционе партије разматрају различите опције ванпарламентарног дјеловања, а у игри је и варијанта да врате мандате грађанима уколико буде конституисана извршна власт предвођена Демократском партијом социјалиста.

О модалитетима ванпарламентарног дјеловања опозиције, која не признаје резултате парламентарних избора, било је говора и раније, а нови састанак би, како сазнајемо, требало да услиједи наредних дана.

Одлука опозиције да врати мандат грађанима у случају да ДПС успије да састави Владу, била би наставак дјеловања започетог јединственом одлуком да се не признају резултати парламентарних избора због чињенице да су одржани у амбијенту државног удара. Став опозиционих странака је да се избори одржани у таквом амбијенту, који је значајно утицао на вољу бирача, не могу сматрати фер, слободним и демократским.

Такав став опредијелио је опозицију да бојкотује конститутивну сједницу новог сазива Скупштине Црне Горе. Након тога, према нашим сазнањима, у опозицији преовладава став да би бојкот парламента требало наставити, али и предузети нови „крупнији политички потез“.

Враћање мандата грађанима довело би до блокаде рада Скупштине, јер не би било опозиционих представника у радним тијелима, али ни у парламентарним скупштинама ОЕБС-а, Савјета Европе и у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање (ПОСП), заједничком тијелу црногорског и Европског парламента.

У међувремену, унутар опозиције наставља се координација активности, која је раније успостављена на два нивоа. Са једне стране разговарају грађанске партије Демократе, Велика коалиција Кључ и Социјалдемократска партија, а паралелно се све активности координирају са Демократским фронтом. Разматрају се и различити облици грађанских акција опозиционих субјеката, при чему није искључена и могућност одржавања протеста.

Коначне одлуке о конкретним облицима ванпарламентарног дјеловања опозиција ће, како нам је незванично речено, донијети након што буде познат став мањинских странака о томе са ким ће у постизборну коалицију. За опозиционе политичке субјекте од посебног је значаја какву ће одлуку донијети Бошњачка странка, имајући у виду да би са њихова два посланика имали довољно за конституисање нове парламентарне већине и извршне власти.

skupstina-cg-1Мањинским странкама опозиција је раније понудила договор о формирању владе. Најприје је из редова парламентарне опозиције показана спремност да мјесто предсједника будуће владе припадне предсједнику Бошњачке странке Рафету Хусовићу.

Из Демократског фронта је раније саопштено да су спремни да дају мањинску подршку таквој влади, у којој не би учествовали. Након тога услиједила је још конкретнија и издашнија понуда опозиције партијама које у парламенту заступају интересе мањинских народа. Понуђено им је да у новом сазиву извршне власти осим премијерског мјеста покрију све ресоре или да сами одаберу министарске позиције за које сматрају да ће им помоћи у остваривању програмских циљева.

Руководства мањинских странака најавила су да ће заједничку платформу за разговоре са потенцијалним коалиционим партнерима усагласити до краја ове седмице. Затим се очекује наставак разговора, од чијег ће епилога зависити и даљи потези опозиције у осмишљавању и спровођењу ванпарламентарних облика политичке борбе.

Нови избори заједно са предсједничким

Једно од залагања опозиционих партија тиче се и стварања услова за организовање првих фер и демократских избора у Црној Гори. У том циљу опозиција сматра да треба формирати Владу која би припремила све неопходне предуслове да ти избори буду одржани истовремено са предсједничким.

izbori-gg-1

У прилог томе говори и недавна порука предсједника СДП-а Ранка Кривокапића, који је саопштио да ту извршну власт, са ограниченим мандатом и задатком припреме фер избора, треба да чине мањинске странке саме или заједно са грађанским опозиционим политичким субјектима.

Може све што мањинске партије предложе, само на начин да то више не води ДПС, јер је показао да није дио рјешења, него да је проблем поручио је прије неколико дана лидер СДП-а.

Ускоро представљање извјештаја о изборној крађи

Представници опозиције наредних дана ће на заједничкој конференцији за новинаре представити извјештај у којем се документују бројни примјери изборних нерегуларности.

Према незваничним информацијама, документ је практично готов и чека се само да буде преведен на енглески језик. Након тога ће, како је раније најављено, извјештај са пратећом документацијом бити достављен тужилаштву и свим релевантним међународним институцијама.

Кључна оцјена у извјештају биће да на дан државног удара не може бити говора о слободним изборима. У документацији ће се између осталог наћи и детаљи у вези са дневником предсједнице општине Гусиње Анеле Чекић у којем су детаљно наведени бројни примјери злоупотреба државних ресурса за потребе ДС-а. Извјештај ће садржати и примјере са доказима о куповини гласова за потребе ДПС-а, притисцима на бираче. Биће третирано и питање злоупотреба бирачког списка, као и примјери физичких обрачуна режима са представницима опозиције.

Опозиционе партије очекују да ће се, након што добије извјештај и доказе, тужилаштво коначно позабавити и изборним злоупотребама ДПС-а. Како нам је речено, индикативно је, између осталог, што тужилаштво није ни саслушало Анелу Чекић након што је „Дан“ екскпузивно објавио детаље из њеног дневника који обилују примјерима очигледних злоупотреба.

2 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*