Црна Гора: Опозиција спрема одговор!

0

Представници опозиционих партија требало би наредних дана поново да се састану и договоре о начину  на који ће одговорити на проглашење коначних резултата избора, за које су саопштили да их не признају.

По Закону о избору одборника и посланика то је најкасније до 1. новембра, односно 15 дана након одржавања избора.

Опозиција ће разговарати како о томе како обезбиједити формирање владе без ДПС-а, која би што прије организовала слободне изборе, потврђено је “Вијестима” из више извора.

Састанак би требало да организује Демос, а једна од идеја је да представници такозване грађанске опозиције позову мањинске партије у владу за коју је Демократски фронт већ понудио подршку.

Уколико они то не прихвате, разговараће се и о другим варијантама попут замрзавања дјеловања у Скупштини и организовању грађанских протеста или других видова изражавања незадовољства“, рекао је потпредсједник ГП УРАДритан Абазовић.

Он је у изјави за “Вијести” изразио  очекивање да је мањинским партијама интерес поштовање Устава.

Након  сједнице ДИК-а не мислим да се резултати неће прогласити, али очекујем да опозиција заједнички заузме свој став. Јасно је да се нећемо одређивати на основу програмских приниципа, већ на основу поштовања Устава, односно права грађана да суверено бира власт. Наредних дана требало би  очекивати да ћемо донијети коначну одлуку у вези са тим шта треба радити. Позивам колеге да то заиста буде заједничка одлука”, рекао је Абазовић.

asasdsdasdasd

Он је подсјетио да ДФ, “Кључ”, Демократе и СДП не признају изборни резултат због куповине бирача, инсценираног државног удара, гашење средстава комуникације, односно “свега што није карактеристично за  демократску државу”.

Објашњавајући шта значи непризнавање резултата избора ако су представници опозиције потписивали записнике на бирачким мјестима, он је казао да се изборне злоупотребе овај пут нијесу дешавале тамо.

О понуди ДФ-а да подрже мањинску владу, Абазовић је казао да то није признавање резултата избора, већ предуслов да  се организују наредни слободни избори.

Јер, ако их опет организује ДПС, мислим да ћемо се сусрести са идентичном ситуацијом. Поново ћемо имати  изазивање опште несигурности, кршење грађанских права да се уставно одлучује, невјероватну куповину гласова, плаћање људи са стране, плус грађани са Косова, из Албаније, из Босне који су долазили да гласају. Ако мањинске странке мисле да је то добро, онда ми не можемо ништа”, навео је он.

Хусовић: Од понедјељка о условима

Предсједник Бошњачке странке Рафет Хусовић најавио је да ће та партија од понедјељка започети званичне консултације са представницима мањинских партија Хрвата и Албанаца –  ХГИ и Форца.

rafet-husovicv_0_0_468x10000

Они ће разговарати о заједничкој преговорачкој платформи којом ће ове три партије  наступити у даљим преговорима са представницима других политичких субјеката.

Он је поручио да ће њихова платформа имати  најважније програмске циљеве и пројекте које су ове партије представиле грађанима и својим бирачима у изборној кампањи.

Вијести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*