CRNA GORA: Osnovcima poklanjaju zbornik pun laži o Srbima

0

Profesor Budimir Aleksić (NSD, DF) ukazao je povodom progona ćirilice na slučaj indoktrinacije u školskom sistemu, navodeći da se osnovcima koji su ove godine zavrijedili diplomu „Luča“ dijeli zbornik radova sa pseudonaučnog skupa o „Dukljanskom knezu Vladimiru, koji je pun laži o Srbima, a koji je priredio akademik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Sreten Perović.

„Knjiga je krcata falsifikatima i konstrukcijama, a u tekstovima se vrijeđa srpski narod, brutalno falsifikuje istorija ovoga prostora – govori se da su stanovnici ovoga prostora etno-amalgam Ilira, Kelta, Tračana i navodno starosjedioca ovoga prostora. Onda se navodi da je Srbija okupirala Crnu Goru, da su Srbi krivi za sve što se dešava zadnjig godina na Balkanskom poluostrvu, da su protiv svih svojih susjeda vodili krvave osvajačke ratove… Dakle, morbidne i monstruozne falsifikacije koje nemaju nikakve veze sa naukom„, naveo je Aleksić, ponavljajući da se ista knjiga dijeli osnovcima, čime se vrši ideološka indoktrinacija, nezabilježena u totalitarnim sistemima 20. vijeka, fašizmu, nacizmu i komunizmu.

Profesor Aleksić je u petak na konferenciji za medije povodom protesta zbog progona ćirilice istakao da je neprimjereno da se učenicima u ovom uzrastu poklanjaju naučni zbornici.

„To je još jedna potvrda da je crnogorski obrazovni sistem jedna ideološka radionica, kojom crnogorska vlast želi da stvori, kako je davno ministar Backović najavio, novoga Crnogorca, novoga čovjeka, koji će biti po mjeri ove vlasti“, poručio je prof. Aleksić.

Demokratski front u saradnji sa institucijama kulture i nevladinim organizacijama će u ponedeljak, 19. juna, organizovati protest zbog progona ćirilice. Protest će se održati ispred Ministarstva prosvete Crne Gore, sa početkom u 12.00 časova.

IN4S, Vostok

POSTAVI ODGOVOR

*