Црна Гора постала НАТО спикер против Русије

0

Црна Гора је, са НАТО савезницима, подржала Велику Британију у, како је наведено, одбрани суверенитета и сигурности њених грађана.

Влада Црне Горе је реаговала поводом случаја бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља.

– Заједно са НАТО савезницима у Бриселу изнијели смо став поводом употребе нервног агенса на територији Уједињеног Краљевства. Црна Гора је и у овом тренутку уз Велику Британију и подржава њене напоре да одбрани свој суверенитет и сигурност својих грађана, наводи се на профилу Владе Црне Горе на Твитеру.

Према ријечима политичког аналитичара Војина Грубача, подршка Подгорице Лондону у вези са, како наводи, режираним скандалом око тровања обавјештајца у Солсберију, била је експресно брза, што се и очекује од слабашних држава које немају лица, нити суверенитета.

Он је указао да је Црна Гора прва, и то 14. марта, стала уз Велику Британију, док су, поређења ради, САД, Њемачка и Француска то урадиле тек наредног дана.

– Поред подршке Британији, лидери САД, Велике Британије, Њемачке и Француске су заједнички ултимативно тражили од Русије да одговори  „на сва питања Лондона“ у вези с тровањем обавјештајца у Солсберију, при чему су навели да Русију оптужују јер, кажу, „немају другог објашњења тога инцидента“. Тако је испало да је Влада Црне Горе “стала уз Велику Британију” против Русије, независно од тога што је очигледно да Запад Русију оптужује без доказа, на неким претпоставкама, или, још горе, јер „немају другог објашњења догођеног, казао је Грубач за “Слободу”.

Он сматра да актуелна црногорска Влада – није и не може бити спикер грађана Црне Горе, када се говори на тему Русије.

– Наиме, прије само пар мјесеци, према истраживању Међународног републиканског института, подршка Русији од стране грађана Црне Горе је била 53 одсто, а повјерење грађана Црне Горе руском предсједнику Владимиру Путину је износило – невјероватних 66 одсто. Зато се може с великом сигурношћу претпоставити да ће, као у овом, и у сваком другом случају Влада Црне Горе бити на страни Запада, а већина грађана Црне Горе увијек бити на страни Путина и Русије, казао је Грубач.

Према његовим ријечима, објашњење ситуације око наводног тровања у Солсберију је просто – кроз три дана су предсједнички избори у Русији, па је ова чудновата ситуација, у ствари, посљедњи, снажни и очигледно режирани покушај Запада да се изврши притисак на гласачко тијело Русије, да би се оно окренуло против Путина.

– Наравно, то је немогућа мисија. Руски политолози и аналитичари су унапријед предвидјели такве и сличне инцидентне ситуације које ће Запад предузимати и режирати уочи предсједничких избора у Русији, заказаних за 18. март, па оне, самим тим, никога не чуде нити забрињавају, закључио је Грубач.

 

 

ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*