Црнобрња: Владати страхом лако, али не може бити вечито

0

Редитељ Станко Црнобрња оценио је да је Брнабић доноси нови сензибилитет, има велику шансу, али истовремено сви видимо где су границе њених домета, казао је и додао: „Било би лепо да нас пријатно изненади“. Он је рекао и да стална неизвесност и напетост у којој се народ држи „кочи“ Србију.

Црнобрња је оценио да је најава Ане Брнабић о дигитализацији као једном од главних приоритета нове владе добра јер отвара преспективу за младе људе, што је изузетно важно.

Друштво се дели на оне који дигитализовани и оне који су остали у аналогном времену, рекао је Црнобрња, који је и публициста и професор Факултета за медије и комуникације. Он је подсетио и да је ЕУ изменила пре годину и по у целом систему терминологију из информационог“ у “дигитално” друштво.

“Ми морамо хтели, не хтели, пуном снагом у дигитално време и технологију, и да је сагледамо као велику развојну шансу за наше друштво. Индија је скочила читаве етапе у развоју тако што су уводили нове технологије. Сада је дигитална технологија толико пресудна за њихову будућност и они то прихватају иако су масовно неписмени”, рекао је Црнобрња, гостујући у Новом дану.

Црнобрања је рекао да је избор мандатара експеримент у који се упустила садасња власт и који је провокативан, а може вишеслојно да се чита. Он је оценио и да мандатарки Ани Брнабић неће бити лако да помири сва очекивања.

Наша политичка култура мора да мења – лако је владати страхом, али не можете да владате вечито страхом.
„Сведоци смо озбиљне концентрације власти у једном човеку и то је опасност за друштво, а када се постави за мандатара потпуно неочекивана особа, то изазива кофузију“, додао је. Питање је, сматра, колико ће мандатарка успети на наметне свој сензибилитет.

„Биће сигурно покушаја оспоравања њеног ауторитета.. Ако икакав помак постоји, сад ођедном немамо једну личност него ћемо можда имати две личности које ће бити присутне на насловним странама и у цитатима медија. Добићемо два сензибилитета“, казао је.

Kако каже гост Новог дана, Брнабић ће имати и унутар владе доста снажних струја које ће морати да контролише. „Само потпредседници ће јој бити озбиљна громада коју ће морати да контролише, а камоли други јаки играчи који треба да прихвате ауторитет неиспробане особе. Све то треба да наметне нови дах, нови сензибилитет…“, рекао је он.

Брнабић има велику шансу, али истовремено сви видимо где су границе њених домета. Било би лепо да нас пријатно изненади“, рекао је Црнобрања и поновио да позитивно оцењује навођење модернизације и младих међу приоритетима у експозеу.

Стална неизвесност која се пласира и у којој се народ држи кочи Србију, каже Црнобрња, и додаје да је то једна од „бољки система“, а како пример наводи и да су сви руководиоци у различитим предузећима у вд стању. „То наша политичка култура мора да мења – лако је владати страхом, али не можете да владате вечито страхом“, закључио је он.

Говорећи о медијима, Црнобрња је рекао да су они под страховито снажним утицајем режима. „Тај огроман притисак режима сад већ постаје јако оптерећујућ за Србију“, казао је.

Сваки режим, сматра, има свугде тенденцију да контролише медије и сви су режими параноични на термин „слобода медија“.

„Власт критику доживљава као напад јер је то недостатак политичке културе, и зато што смо сујетан народ, а и кад се неко дохвати власти онда у екипи иде размишљање ‘нема нама ко шта да приговара’… слободни медији се виде као сметња@, закљулио је гост Новог дана.

 

 

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*