Црногорци пршутом дочекују НАТО

Чувени његушки специјалитет први добио сертификат који гарантује квалитет. Засад се шири мирис у сушари подно Ловћена, док Американци не реше да дају "зелено светло"

0

Чувени његушки пршут, црногорски бренд који се припрема у оквиру компаније „Мартекс“, први је добио НАТО сертификат, али се њиме још нису омрсили војници НАТО. Засад пршут шири мирис у сушари подно Ловћена, и чека да Американци дају зелено светло.

Тек кад администрација Доналда Трампа ратификује протокол о приступу Црне Горе у НАТО, тада ће одахнути они Црногорци који су кандидовали своје производе како би их могли понудити њиховим војницима. Кодификацијом производа, компанија се појављује у јединственој НАТО бази података, што значи да она као добављач може бити позвана на јавне и поверљиве тендере. НАТО војници користе једино производе који су кодификовани по стандардима овог војног савеза.

– Процес евроатлантских интеграција прилика је за црногорске компаније да постану део глобалног тржишта – казао је Предраг Бошковић, војни министар, на НАТО скупу у Подгорици, додајући да су позитивна искуства црногорских компанија које су сарађивале са Алијансом значајан подстицај привредницима да преко кодификације обезбеде највише стандарде у пословању које гарантује НАТО код.

– Чекамо да држава постане члан те Северноатлантске алијансе – казао је за „Новости“ Драган Мартиновић, директор „Мартекса“. – Може се десити да, рецимо, НАТО трупе дођу у неку од земаља региона, па да уђу у базу података и одлуче да ли ће користити наше производе, или хрватске и словеначке. Имали смо подршку Министарства одбране које је било одличан партнер у прикупљању документације,у едукацији о аплицирању до одобрења сертификата.

Прерада надалеко чувеног пршута обавља се на традиционалан начин који задовољава све европске стандарде. Свежи пршут је из Холандије и Шпаније, док се прерада обавља уз машинско сољење, а све како би производ задовољио салинитет од четири одсто. Ниједан зачин се не ставља осим морске соли, а суши се на чистом буковом дрвету и ваздуху. Вредни домаћини по Катунској нахији наследили су од својих предака начин припреме и сушења пршута, па и сољење, којим се бренд чувао од евентуалног кварења. Ни модерне технологије нису промениле начин припреме и сушења пршута. Прање, дизање, димљење одвијају се исто као и пре неколико векова. Ружа ветрова на простору Његуша, као и судар приморске и планинске климе, изоштравају мирис и укус његушког пршута, што га чини неодољивим.

ПОЗНАТО је да црногорске трпезе нема без његушког пршута. Странци који су до сада пробали овај подловћенски специјалитет нису имали замерке.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*