Црногорска опозиција разматра могућност формирања владе у сјенци

0

“Грађанска” опозиција и Демократски фронт разматрају могућност за формирањем Владе у сјенци, јeр негирају легитимитет парламентарне већине коју је Демократска партија социјалиста формирала са мањинским странкама и Социјалдемократама,.

Такву могућност је на једном од састанака предложио предсједник Социјалдеморатске партије Ранко Кривокапић, са чим су се представици опозиције начелно сложили.

Влада у сјенци је понуђена као један од видова опозиционог дјеловања током бојкота парламента. Разматрају се разни видови отпора формирању нове нелегитимне већине у парламенту, и тренутно  су многе опције на столу„, казао је „Вијестима“ један од учесника преговора.

Он је казао да би у случају формирања  владе у сјенци, представници у њој опонирали одлукама Владе Душка Марковића и нудили своја рјешења.

На тај начин, како тврди, опозиција би показала да има планове за рјешавање социо-економске кризе у држави.

Представници опозиције бојкотују парламент, тражећи да се претходно до краја истраже наводи о покушају државног удара на изборни дан. Опозиција сматра да је наводима о државном удару угрожена регуларност изборних резултата. Мисија ОЕБС-а је прелиминарно саопштила да су избори у Црној Гори су били конкурентни, изборне слободе поштоване, али и да је било одређених нерегуларности.

Кривокапић је недавно поручио да ће грађанска опозиција ускоро формулисати платформу  којом ће између осталог тражити да буду поновљени парламентарни избори. Он је тада појаснио да ће ДПС-у понудити да избори буду одржани заједно са предсједничким, који се очекују до марта 2018. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*