„Crnogorski pokret“ bi da sudi Amfilohiju jer „nemušto poziva na progon Crnogoraca i uništenje Crne Gore“

0

CRNOGORSKI pokret predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

U krivičnoj prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu dnevnim novinama „Vijesti“ kazao da onaj koji nije kršten nema straha Božjega, ni stida pred ljudima, te da je „Crnogorsku crkvu“ nazvao sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi, navodi Radio-televizija Crne Gore.

„‘Crnogorsku crkvu’ stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu ‘Pravoslavnu crkvu Hrvatsku’. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca — prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji stvara ovde ‘Crnogorsku crkvu'“, kazao je, između ostalog Amfilohije.

U Crnogorskom pokretu (CP) smatraju da je tom izjavom počinio krivično delo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim delom izazivanja nacionalne i verske mržnje.

„Jer je povezujući ‘Crnogorsku pravoslavnu crkvu’ indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svetskoga rata, namerno narušio ugled ‘Crnogorske pravoslavne crkve’ i nacionalnog imena Crnogorac. To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin i zločinačke organizacije koje su u toku Drugoga svetskoga rata vršile uništenje celih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitovao u zemlji i inostranstvu“, navode iz CP.

Dodaju da je „istovremeno nekrštene građane je izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nisu kršteni, da bi raspirio versku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija“.

„Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, seje strah i paniku i nemušto poziva na progon Crnogoraca, ‘Crnogorske pravoslavne crkve’, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore“, ističu iz CP.

Ocenjuju da mitropolit Amfilohije na direktan način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne veroispovesti koji pripadaju dvema crkvama, Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i između njih kao hrišćana i građana islamske veroispovesti i ateista.

fakti

POSTAVI ODGOVOR

*