Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv mitropolita Amfilohija

0

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića zbog, kako navode, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

U prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskom manastiru, 17, 19. i 21. septembra, počinio krivično delo, prenela je Televizija Crne Gore.

„Radović je počinio krivično delo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica jer je, povezujući Crnogorce sa volovima, koji su sinonim za maloumnost i mentalnu zaostalost, namerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac“, navodi se u prijavi.

Istovremeno je, kako se ističe, Crnogorce katoličke i islamske veroispovesti, kao i ateiste, izložio uvredama zato što nisu kršteni i miropomazani.

Izjavom u vezi sa vraćanjem krsta na podgoričkoj Sat-kuli uvredio je muslimane i tursku državu, s namerom da poseje seme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca, čime je počinio još jedno krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, poručuju iz Crnogorskog pokreta.

Navode i da mitropolit Amfilohije to ne čini prvi put, jer je ranije protiv građanina Rista Radovića već pokretan postupak zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

POSTAVI ODGOVOR

*