Чубриловић: Федерализација на територији Српске не долази у обзир

0

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да Српска прихвата само ону БиХ која је потврђена Дејтонским споразумом и која уважава Српску као један од два равноправна ентитета у БиХ, те да федерализација на територији Српске не долази у обзир.

Чубриловић сматра да евентуалне уставне промене морају бити резултат политичке воље представника два ентитета и трију конститутивних народа, у поступку који је у складу са Уставом БиХ.

– У овом тренутку, када је пред Европским парламентом покренуто и питање преуређења БиХ и федерализације, важно је нагласити да за сваку уставну реформу у БиХ дејтонска решења морају бити основа – рекао је Чубриловић за „Глас Српске“.

Он је оценио да је неопходно изградити чврсту политичку, државну, националну и економску визију изласка из тешког стања, те да то захтева стабилност и просперитет, нову политичку културу, бољу и одговорнију владавину, бољи животни стандард, те већу солидарност.

Истичући да ново време носи изазове, Чубриловић је рекао да је суштина положаја и улога Српске у томе да буде довољно економски снажна да опстане и просперира.

– Само економски развијена и на праву и демократским принципима заснована Република Српска има перспективу и гаранција је властитог опстанка – рекао је Чубриловић.

Чубриловић сматра да је обавеза заједнички сачувати Републику Српску за будуће генерације, уз јединство и консензус свих народних посланика из партија чије је седиште у Републици Српској.

– Тако је било у протеклих 25 година и нема разлога да не буде и у будућности – рекао је Чубриловић.

Поводом 25 година од доношења првог Устава Српске, он је рекао да је тај акт неоспорно био на демократски начин донесен највиши правни акт.

Од стварања Републике Српске и њене уставности, Устав је мењан и допуњаван 17 пута и донесена су 122 амандмана.

Скупштина српског народа у БиХ 28. фебруара 1992. године донела је први Устав Српске Републике БиХ, као највиши општи правни акт, чиме је формалноправно настао државноправни субјект српског народа.

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*