Цуцић: Хитно склонити мигранте са улице и смести их у центре!

0

Kомесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић изјавио је данас, поводом туче две групе миграната у центру Београда у којој је један од њих убијен ножем, да је за спречавање сличних инцидената потребно склонити мигранте са улица и усмерити их ка прихватним центрима.

Цуцић је рекао да је јучерашњи инцидент најстрашнија потврда да је Kомесаријат у праву за све што говори о активностима у београдском парку код аутобуске станице, али да би он волео да никада такву потврду нисмо добили.

– Начин на који се то спречава је одувек био једноставан, начин на који су то Мађари спречили у Будимпешти на железничкој станици, на који је Идомени расељен, на који је у Kалеу склоњена цела „Џунгла“. Први корак је да се сви ови мигранти склоне са београдских улица и крену према центрима – рекао је Цуцић новинарима у Београду.

Упитан на који начин се то може постићи, с обзиром да мигранти не желе у центре, Цуцић је рекао да је за почетак довољно да им се укине подршка.

Он је навео да се држава определила да се не примењује сила и да је он на то поносан, али како каже, постоји време када „можда више није време за убеђивање на овај начин“.

За почетак је, истиче, сасвим довољно да се престане са праксом да им представници невладиних организација пружају подршку, јер ће се онда велики део њих упутити ка центрима, након чега би се разговарало о мерама за оне који то ни тад не буду желели.

– Ни у једној земљи то не може да се ради па неће моћи ни овде. Вероватно није питање за мене, али сам сигуран да ће држава наћи ефикасан и промптан одговор за то – рекао је Цуцић.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*