Čurkin: „Amerikanci smanjite retoriku i pogledajte se u ogladalo“

0

Antiteroristička koalicija na čelu sa SAD treba da se „pogleda u ogledalo“, a ne da u SB UN širi „provokacione insinuacije“ o ruskoj operaciji u Siriji.

To je izjavio stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

„Nažalost, jedan broj članova Saveta nekad vodi diskusiju nekorektno, ili da kažem direktno beskrupulozno. Uvlačiti u Savet bezbednosti bilo kakve provokacione insinuacije o radu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, dok se o svojim akcijama za koje nema opravdanja ćuti“, izjavio je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti.

Čurkin je, govoreći o bombardovanju koalicije stambenih blokova u sirijskom gradu Manbadžu, naveo da je rezultat toga na desetine poginulih i na stotine ranjenih, uključujući žene i decu.

„Pomoć civilnom stanovništvu nije pružana. Jedinstveni slučaj izlaska stanovnika iz Manbidža 19. jula bio je praćen incidentom sa vazdušnim napadom na kolonu izbeglica, kada je ranjeno oko 200 ljudi“, kazao je Čurkin, preneo je Sputnjik.

On je podsetio na bombardovanje naselja Gandur od 28. jula, kada je ranjeno 28 ljudi, uključujući sedmoro dece.

„Od tada već drugi put razgovaramo o humanitarnoj situaciji u Siriji, ali ni reči nismo čuli od učesnika koalicije. Želeo bih da pozovem naše zapadne kolege: smanjite svoju retoriku, češće se pogledajte u ogledalo, izađite na kraj sa svojim akcijama i vaših potčinjenih. Tada će se i tragedije u svetu biti manje“, poručio je Čurkin.

Koordinator UN za humanitarna pitanja Stiven O’Brajen kritikovao je na sednici svetske sile zbog nemogućnosti da se saglase oko primirja, koje bi omogućilo isporuku pomoći stanovnicima sirijskog grada Alepa, upozoravši da je na pomolu humanitarna katastrofa bez presedana.

„Neću se pretvarati. Besan sam, veoma sam besan“, rekao je O’Brajen članicama Saveta bezbednosti UN koje održavaju već treći sastanak povodom Alepa za mesec dana, prenosi AFP.

On je rekao da postoje planovi o hitnom slanju 70 kamiona humanitarne pomoći u Alepo, ako se postigne primirje.

Zvaničnik UN je pozdravio izjavu Rusije da podržava 48-časovni prekid vatre, ali je dodao da sve strane moraju da se obavežu.

B92

POSTAVI ODGOVOR

*