Цвијетин Миливојевић: Вучићу за премијера треба неки СНС „Мирко Цветковић“

Политиколог Цвјетин Миливојевић каже да постоји још замрзнутих функција кадрова СНС којима се смеше неке функције. У Дану уживо оценио је да Дачић нема шансе да буде премијер, уколико не буде избора на лето. Сматра да Вучић тражи премијера какав је био Мирко Цветковић.

0

Место шефа реформисане БИА је такав да се претпоставља избор професионалца, наводи Миливојевић.

Колико ја знам његово (Гашићево) образовање је средњошколско, неко тврди да има факултет, подсећа гост Н1, али додаје да је Гашић и на место министра одбране дошао без икаквог искуства.

„Имамо још неколико замрзнутих кадрова СНС за које се смеше неке функције“, оцењује.

На избор Гашића, стижу и реакције из опозиције. Коментаришући то, Миливојевић каже да му се чини даопозиција не размишља ни стратешки ни краткорочно. Шта би се десило ако би било избора на лето, опозиција ништа не чини на организовању, ништа не ради на крају да подвуче неки извештај како су прошли њихови кандидати, каже он, и додаје да се само бави периферним и већ пресуђеним темама.

„Опозиција се данас бави ликом и делом Гашића као да је то спорно, као да ми не знамо шта је Гашић као министар учинио, да постоји афера Хеликоптер која још није разрешена… Сви ми то знамо.“

Они су тако добили данас једну задату тему, и тиме ће се бавити док Вучић не одлучи да се баве нечим другим, а у међувремену ће опет бити шокирани избором мандатара, наводи.

„Дачић нема шансе за премијерско место“

Говорећи о кандидатима за премијера, Миливојевић каже да је Вучић бацио нову тему опозицији и новинарима – да председник Владе може да буде из СНС, а можда и Дачић, а можда и експерт. То се дешава седам дана пре него што мора да напусти функцију премијера, истакао је.

Јасно је да део Устава који се односи на надлежности председника Републике постаје важан, и није тачно да он има мало надлежности, каже Миливојевић додајући да многа овлашћења могу из њих да се црпе. „Куд ће вам веће надлежности од тога да сте гарант државног јединства, суверенитета и врховни командант. Из те позиције сва друга права можете да црпите, кога ћете смењивати… Најбољи пример је Иванов у Македонији, који је одједанпут одлучио да је државни разлог да не да мандат Зорану Заеву, и то је ствар његове процене“, каже додајући да му је то дозволио Устав Македоније, али да то исто дозвољава Устав и председнику Србије.

„Друга је ствар што се господин Николић није мешао, али господин Вучић ће се итекако мешати и пронаћи још неколико начина да та функција буде још јача“, навео је.

Мишљења је да ћемо имати копију онога што је било у време власти Тадића и Мирка Цветковића.

Миливојевић подсећа да је и током кампање сам Вучић хвалио некадашњег председника Владе Мирка Цветковића, говорећи да је био добар премијер. Он таквог премијера тражи, истиче гост Дана уживо. „Премијер мора бити из СНС, хиперлојалан и без вишка страначких амбиција… Када бисмо правили фоторобот, то би било између господина Селаковића, господина Стефановића, господина Ђурића, Недимовића и Вучевића – да то би било, а они имају и нека знања, урадили су нешто у својим ресорима“, наводи.

Шансе да Дачић буде премијер су никакве, осим ако не би били избори на лето, па да га потроши на следећој кривини, оцењује Миливојевић.

Сматра да је „експерт“ односно нестраначка личност прежвакана прича. „Уосталом, у чему је разлика између експерта који није члан странке, као госпођица Брнабић и господин Вујовић, али су хиперлојални Вучићу, или неко ко је формално члан странке, нема ту велике разлике“, закључује.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*