Да би било Срба 45 одсто жена мора да има троје деце

0

Београд – Министарка Славица Ђукић Дејановић изјавила да очекује да за пет година у Србији буде побољшан наталитет и да за пет година буде више беба у Србији.

Стратегија за подстицање рађања је на доради, навела је она за телевзиију Н1 и додала да држава мора да буде обазрива и реална кад су у питању пронаталитетне мере.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, очекује да за пет година број рођених беба на 1.000 становника буде већи од садашњих девет.

Просечна старост у земљи је 43 године, што нас сврстава у старе нације, речено је након конститутивне седнице Савета за популациону политику. Она је указала да само 40 општина у Србији има позитивну миграцију, односно у њима неко жели да живи.

Демографске проблеме Влада ће покушати да реши Стратегијом за подстицање рађања, у којој је једна од најважнијих ставки усклађивање рада и родитељства.

Ђукић Дејановићева каже да је од 2008. године, кад је донета Стратегија, урађено мало. Као потврду тога истакла је да се Савет први пут, од формирања 2008, састао јуче.

Истакла је да задатак који су поставили није само посао Владе, већ целог друштва, да читав цивилни сектор треба да те идеје шири даље. „Озбиљан је проблем што нас по природном прираштају има 35.000 мање сваке године и 15.000 по основу спољних миграција“, навела је.

На седници Савета смо одлучили да је потребна ревизија Стратегије, експерти треба у року до 90 дана да допуне и измене неке делове, рекла је Ђукић Дејановићева. Она каже да је та стратегија била добра и да се сада ради само допуна. Проблем је била примена.

Говорећи о ниском наталитету, рекла је да финансије нису пресудне за то што се породице не одлучују за више деце, напомињући да поједине скандинавске земље имају сличне проблеме, иако немају проблеме с новцем.

Ђукић Дејановићева каже да су од 2008. године Владе „пролазиле“ и нису се бавиле тим питањем, а сада је другачије, јер кад је утврђено да је број рођених беба 2016. био најнижи до тада, након тог податка премијер је одлучио да се један сегмент у Влади бави тим питањем. Каже да има политичке воље, али да она мора да се преточи у свест обичног човека, јер без тога нема ефеката.

Ми у овом моменту имамо 52 одсто жена са једним дететом, а да би дошло до обнављања, потребно је да 11 одсто жена у репродуктивном периоду има једно дете, 44 одсто двоје деце, 45 одсто троје.

Министарка каже да је истраживањем које је урађено, на 126.000 запослених, утврђено да 330 тестираних послодаваца и преко 5.000 радника не користи законске могућности које имају јер о њима нису информисани.

„На законодавном плану морамо тражити решење за то и ту ће министар финансија и премијерка, која је председница Савета, бити сигурно корисни за то“, навела је Ђукић Дејановићева.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*