Да би оклеветао Српску цркву Драшковић измислио договор са Папом!

7

У емисији ЋИРИЛИЦА код Миломира Марића на ХЕПИ телевизији, политичар Вук Драшковић изнео је низ невероватних оптужби на рачун Српске православне цркве.

По овим оптужбама СПЦ је директно одговорна за распад Југославије јер је наводно имала негативан став према католичанству.

Драшковић је устврдио да је 1994. године замољен од тадашњег папе Војтиле да посредује код српског патријарха Павла да му се омогући да дође у Србију и заједно са српским патријархом одслужи литургију по православном обреду. Те на тај начин скрене пажњу међународне јавности и помогне Србији која је тада била под санкцијама. Међутим, по тврдњи Вука, српски патријарх и Синод су то одбили.

Заправо на ову идеју о „заједничкој литургији“ папе и патријарха, Вук је дошао 1999. током бомбардовања, када се у интервуу за НИН заложио да папа и патријарх заједно „служе литургију“ на Врачару. Очито без било каквог одобрења самог папе Војтиле, који се јесте срео са разним православним патријарсима, али ни са једним није заједно „служио литургију“.

Да би рашчивијали ову Вукову ујдурму око „заједничке литургије“ папе и патријарха замолили смо српског теолога докторанда на Православном богословском факултету Александра Милојкова да нам објасни зашто ова Драшковићева тврдња не може бити истинита.

ПАТРИОТ: Да ли је могао Папа Војтила да обећа да ће служити литургију заједно са српским патријархом по православном обреду, а да не прекрши правила Римокатоличке цркве?

МИЛОЈКОВ: У питању је раскол. А то значи да не постоји евхаристијско општење и јединство – нисмо једна Црква. Самим тим, нема заједничког служења. Вук нема појма шта је раскол, нити како Црква литургијски функционише. Да би постојало саслуживање мора се превазићи раскол. Мора се, дакле, обновити литургијско општење. У том општењу тек бивамо једна Црква и тек тада можемо заједно да служимо. Раскол је одвојеност од Цркве и зато је саслуживање немогуће. Ствари су веома просте и једноставне за оног ко зна шта је Црква и како функционише њено литургијско, богослужбено устројство.

У изјави за Патриот политички аналитичар Бранко Радун истиче да се Вук Драшковић некада  представљао као светосавски националиста али да је његово политичко деловање увек било супротно тим промовисаним начелима и идејама.

 – Вук Драшковић готово да није пропустио ни једну шансу да буде насупрот свог народа, државе и цркве. Његове изјаве о наводној кривици СПЦ за распад СФРЈ јер је имала негативан став према католичанству су тенденциозно неистините и свесно злонамерне.  Такве тезе више не можете прочитати ни у хрватском тиску. Драшковићево политичко повампирење има за циљ притисак на државу али и кампању против цркве а за рачун оних који нашој земљи и народу не мисле ништа добро. Вук као политичар није битан, јер нема ни део процента подршке јавности, али као човек коме се отварају сви медији да контаминира јавност својим небулозама и неистинама није за потецењивање. Нарочито стога што је део шире деструктивне кампање против кључних институција нашег народа.- рекао је Радун.

Патриот

 

7 КОМЕНТАРА

 1. вук драшковић Српска кончита вурст ( само да подсетим ко је к.в.,то је аустријска певачица
  која је освојила песму Евровизије, то је сосомитска наказа брадата жена)

  • Бивша секретарица Мике Шпиљака….
   Дејане свака част за поређење са хаустријском сосомитском наказом!

 2. @ Nuclear Vasta
  Хвала вам на подршци, иначе чим са ту аустријску содомитску наказу видео на тв рекох пљунута гђа вук драшковић 😀😅

 3. NIN – 26. novembar 1972. godine – Pravoslavni misionari, očigledno žaleći za nekakvom velikom Srbijom, nostalgično zaključuju: „Neće nam pomoći ni ova uska Srbija u kojoj smo sada omeđeni i gde samo izgleda da smo jedinstveni, pa time sebe uzalud zavaravamo“. Sveti Sava im je simbol narodnog jedinstva svih Srba. Na taj način Srpska crkva najdirektnije napada osnovne postulate…Istraživači su još 1964. došli do poražavajućeg podatka da je 70,3 odsto anketiranih (u Srbiji) odgovorilo da je religiozno, dok je broj ateista jedva iznosio 29, 3 procenta, ipak ovakav podatak ublažava pokazatelj da je izuzetno visoka stopa religioznosti pre rezultirala iz neukosti i neškolovanosti anketiranih, nego iz njihovih ubeđenja. Najpre je ilegalno, a zatim i potpuno javno crkva razvila svestranu aktivnost VRBOVANJA i dovlačenja dece na časove VERONAUKE… Eto, tako izgleda politika na „verski način“ koja očigledno postaje sve aktivnija, zato joj se većom aktivnošću mora i suprotstaviti!

 4. Stavovi pomenutog su danas, pocevsi od negativnog stava prema SPC od ranije, dosta ranije, nepromenjeni! To su stavovi koje oduvek gaji i ponovo javno iznosi nakon sto je odigrao ulogu cetnika iz Bulajicevih filmova… On je nepokolebljiv i veran svojim nacelima. Ozvanja li vam u usima njegovo puno mrznje citiranje o omalovazavanje Srbije sa „ni ova uska Srbija“ kao njegov nepromenjeni cilj kojem tezi, oslabiti je i smanjiti? Da li on koraca ostvarenju svog cilja kada kaze 2011. „Srbija treba Kosovo da prihvati kao najbližeg suseda“?!!

 5. Rimskom papi zabraniti dolazak u Srbiju za sledecih hiljadu godina, Ako zlocini vatikana koje je pocinio nad Srbimau tom periodu zastare. Ako zlocini nezastarevaju onda nikad papa u Srbiju.Draskovica Vuka pod hitno u ludnicu. Vucic Aleksandra na doskolovavanje u Cikago na lojola univerzitet. Valjda ce i besplatno da ga doskoluju uz tolike donacije koje im je dao iz nasih sirotinjskih gotovo praznih dzepova

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*