Да ли ће бити крађе избора ?

0

На неким прошлим изборима доносили су гласачке листиће у џаковима (наводно пронађени у контејнерима код неког НН изборног места ) и наравно верододстојност те “преваре ” нико није потврдио -бар не судским путем .

На неким још старијим изборима није ни дошло до другог круга јер је “победник из првог круга ” морао да преда власт разљућеном народу .Убрзо затим је противуставно предат Хагу ,јадни дежурни судија је одбио да потпише папире о екстрадицији затвореника -али ко те пита за то кад је народ у питању и народна правда .

Наравно још много раније народ је имао “Ћораве кутије “тј кутије у којима је било дно од метала и без ,па кад гласач баци куглицу и она ођекне……Тако бива да зажалиш што си смео да идеш против “Народне воље “.

Зато народ поучен пређашњим искуством се плаши свега и свачега .И ту је у предности власт јер код ње је сила .Тако се као случајно прочује вест да су “долазили ноћу неки и наместили сићушне камерице да виде како народ гласа “Џаба ти је убеђивање да је то кажњиво ,да се то не сме -џаба је све, јер у “Страху су велике очи “А увек имаш неких 10-15. посто уплашених који су уцењени послом ,егзистенцијом или нечим другим који ће гласати из страха за уцењиваче .

Следећих 10-15% људи су толико сиромашни и не виде излаз из њиховог тешког живота ,не виде наду ,сваки дан се боре за голу егзистенцију ,до гуше су у кредитима ,дугују за струју ,порез ,по једној или другој картици па кад им неко понуди пар хиљада динара за глас они су срећни јер су решили (краткорочно )бар проблеме за тај дан.Ако им се обећа посао (обично чим прођу избори )и ако им дозволе да узну још 1500 динара као чувари кутија онда сте таквог гласача буквално купили .Kао потврду тога обично се у данима ћутње тим породицама поделе хуманитарни пакети и они немају куд -већ да гласају за Вас .

Следећи начин крађе је када гласају “Мртви гласачи “Довољно је да поткупиш пар људи из бирачког одбора ,довољно да зажмуре и не виде када се убацују заокружени листићи у кутије .Ту треба добра организација али ништа мања крађа је и кад се иде код непокретних лица тј. лица која због болести не могу да дођу на гласање па мора комисија да иде код њих .Ту ти исто треба један поткупљен члан бирачког одбора ( често са Вама шаљу и раскалашну жену која Вас замајава док унутра у соби траје убеђивање да ће особа изгубити пензију или социјалну помоћ ако гласа за противничког кандидата )

Дакле постоји још хиљаду начина за крађу избора а ја ћу Вам само пренети са фејсбука једно објашњење како не поклекнути пред уценама да ипак морате да гласате за некога под притиском .Човек је очигледно против СНС али то се односи уопштено на све оне који приморавају народ да гласа за њих против своје воље .Он је изнео 4. начина како човек може да реагује да не би гласао под притиском .Ја гласам за 4.-ти начин решавања конфликта око гласања .

Упутство за оне који су, противно својој савести, уцењени да гласају за АВ. Постоје три могуће ситуације.
Прва је ако вам траже да направите фотку гласачког листића. Учините то, а затим на гласачком листићу прецртајте глас за АВ и гласајте по својој савести. Такав гласачки листић је ИСПРАВАН.ОБЈАШЊЕЊЕ-Да би гласачки листић био важећи битно је да се може са сигурношћу закључити за кога је бирач гласао. Прецртавање других кандидата или писање парола и слично на гласачком листићу не утиче на његову исправност.

Друга је ако вам дају већ попуњен листић да га убаците у гласачку кутију, уз обавезу да им са бирачког места донесете празан листић. Са добијеним листићем поступите као у првој ситуацији, а празан листић им однесите.

Најзад, трећа, када сте се само обавезали да ћете гласати за АВ, без додатних обавеза. Kада сте иза паравана за гласање, сами сте са својом савешћу, па гласајте како вам савест налаже, а онима који су вас уценили можете рећи шта год желе да чују.

Наравно, постоји и четврта, најмање вероватна солуција, а то је да оне који вас уцењују пријавите, јер је то што раде кривично дело. Шта год да урадите од наведеног, верујте ми, после избора ћете се боље осећати и више ћете ценити себе.

Да би се спречила евентуална крађа на председничким изборима треба имати свесне контролоре или “Чуваре кутија ” који треба да се добро обавесте о раду бирачких одбора а највише о новинама у раду бирачких одбора .Наравно треба се и пријавити некој странци (било којој ) да будеш посматрач -чувар кутија и да не дозволиш крађу гласова тј да твој глас оде другоме .

Такође не могу да схватим људе који не провере да ли их има у бирачком списку ,па се онда љуте што их нема у списку за парламентарне а има их у списку за локалне изборе или обратно !
ЗАТО ПАМЕТ У ГЛАВУ ОДИ НА ОВАЈ ЛИНK УПИШИ СВОЈ ЈМБГ И ПРОВЕРИ ДА ЛИ ТЕ ИМА НА СПИСKУ- АKО ТЕ НЕМА ИМАШ ЈОШ МАЛО ВРЕМЕНА ДА ОДЕШ У ОПШТИНУ ГДЕ ЖИВИШ И ТО ПОНОВО ПРОВЕРИШ И АKО ТЕ НЕМА ДА ТРАЖИШ ИСПРАВKУ И УПИС У БИРАЧKИ СПИСАK !

То не може да уради нико други уместо тебе ,зато устани и уради нешто за своју будућност јер право да гласаш је твоје уставно право .

 

 

Јагодинањуз

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*